ISO 9000 kalite yönetim sistemi: Elektronik parça ithalatı yapan bir firmaya uygulanışı
ISO 9000 quality management system: An implementation for component importer company
  1. Tez No: 341316
  2. Yazar: MURAT BERKE KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYTULLAH GÜLTEKİN ÇETİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, Kalite, Kalite Yönetim Sisteminin Uygulaması, ISO 9001:2008 Quality Management System, Quality, An Application of Quality Management System
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Teknolojinin son yıllardaki hızlı gelişimi ile globalleşme hız kazanmıştır. Globalleşme ile şekillenen serbest piyasa koşulları daha da zorlaşmış; rekabet ise, kıran kırana bir hal almıştır. Bu da gerek insanları, gerek ülkeleri, gerekse ticari işletmeleri pazar paylarını arttırmak için farklı yöntemler aramaya itmiştir. Bu arayış sayesinde insanlar, öncelikle günün koşullarını irdeleyip, iyileştirilebilecek kalemleri belirlemişlerdir. Bu belirlemelerden en önemlileri; üretilen mamul ve hizmetlerin vasıfları olmuştur. Tüketicilerin geçmişe göre daha çok şeyi sorgulayıp, daha çok şeye dikkat ettiğini gözlemleyen araştırmacılar; 1900?lü yılların başlarında ortaya atılan KALİTE kavramının popülerliğinin her geçen gün daha arttığına kanaat getirdiler. Günümüzdeki satın alma faaliyetlerimizin her birinden, kalite kavramının ne kadar önemli bir noktaya geldiğini gözleyebiliriz. Firmalar gerek farkındalık yaratmak, gerekse bilinçli tüketiciler sayesinde; satmakta oldukları mal ve hizmetlerin kalitelerini belgelendirmek yoluna gittiler. Bu da, çeşitli deklarasyonların-tarafsız belgelendirme kuruluşlarının oluşumuna zemin hazırladı. Böylece satılan ürün ya da hizmetin kalitesinin, güven duyulan, akredite olmuş tarafsız bir belgelendirme firması tarafından belgelendirilmiş olması, müşterilerin o ürün ya da hizmete olan güveninin artmasına neden olacak ve bahsi geçen ürün ve hizmetlerin tercih edilme olasılığı artacaktır. Özetle, pazardaki rekabet koşullarında hayatını sürdürmek isteyen tüm kuruluşlar için TKY vazgeçilmez bir yöntemdir. Tez çalışmamda, toplam kalite yönetimi hakkında bazı teorik bilgiler verirken, bir de uygulama sunuyor olacağım. Bahsini ettiğim uygulama kısmında, TKY sisteminin en önemlileri olarak kabul gören ISO 9001:2008 kalite yönetim sisteminin çalışmakta olduğum firmaya uygulanışını ele alırken; şirketin geçmişteki durumu ile karşılaştırmalar yaparak, genel olarak kalite yönetim sistemi kurmanın firmalara sağlayacağı yararlardan bahsediyor olacağım.
Özet (Çeviri)
In recent years, globalization has been accelerated due to development of technology. After the globalizations, competition has been increased. Due to that improvements, everybody have to look for alternative solutions and services to increase their market share. Initially, they made some analysis about their situations. At the end, they identified items that will be improved. Time after time, quality become more popular in all over the world. You can provide it easily over daily dealings. After this popularity, companies want to make some differences. It becomes to a necessity based on competitions. Therefore, they want to declare their qualities. This could be provided by a neutral company. Certification companies has been opened by that requirements. So, mentioned products and services will be more preferred. Briefly, total quality management is an indispensable method. In this study, besides of some theoretical knowledge, ISO 9001:2008 Quality Management certification process is examined. I will be shared some details to implement a quality management system which is called by ISO 9001:2008. Finally, I will be given some informations about benefits of the quality management systems.