Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar ve güneş enerjisi karşılaştırmalı yatırım fizibilitesi
Wind and sun energy investment feasibility
- Tez No: 341323
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM PAKDEMİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Enerji, Industrial and Industrial Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi, Yatırım Fizibilitesi, Renewable Energy, Solar Energy, Wind Energy, Investment Feasibility
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Çalışmamızda öncelikle enerji kavramı üzerinde durulmuş, yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları hakkında genel olarak bilgiler verilerek Türkiye?deki genel görünümü ve ilgili yasalar incelenmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümde rüzgar ve güneş enerjisi detaylı olarak tanıtılmış, sistem bileşenleri ve teknolojileri hakkında teorik bilgiler verilmiştir. Beşinci bölümde rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik elde etmek için seçilen Muğla ilinde aynı arazi üzerine 2 MW gücünde sistemlerin yatırım fizibiliteleri hazırlanmıştır. Sonuçlar bölümünde ise hazırlanan güneş ve rüzgar enerji yatırım fizibiliteleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre hangi yatırımının uygun olacağı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we have investigated the concept of the energy and we have given general information about renewble and unrenewable energy sources, overall picture in Turkey and the related laws. In 3th and 4th chapter, solar and wind power have been presented elaborately and given some information about the system elements and the technologies. In chapter 5, investment feasibilityof systems that has 2 MW power has been prepared on the same field in Muğla that is selected to produce electricity from wind and solar energy. In result section, investment feasibilities of wind and solar energy is being compared. Depending on the result, it is discussed to define which investment would be feasible.