Kültür varlıklarını koruma bölge kurulu müdürlüklerinde yönetim ve organizasyon yapısı: İstanbul bölge kurulu müdürlüklerine uygulama
Management and organizational structure of the committees of the conservation of cultural riches: Implementation of the regional council offices Istanbul
  1. Tez No: 341322
  2. Yazar: İSMAİL CEM ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: koruma, kültür ve tabiat varlıkları, kültürel miras, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, 2863-3386-5226, 5366, 4848 sayılı kanunlar, Koruma Yüksek Kurulu, UNESCO, Venedik Tüzügü, Asar-ı Atika Nizamnamesi, arkeolojik- dogalkentsel- tarihi sit, tespit, tescil, preservation, cultural and natural properties, cultural heritage, the Ministry of Culture and Tourism, the General Directorate of Cultural Heritage and Museums, Cultural Heritage Preservation Board, law numbers 5226, 5366 and 4848, Koruma Yüksek Kurulu, UNESCO, The Venice Charter for the Conservation and Restoration of Monuments and Sites, Asar-ı Atika Nizamnamesi, archeological site, natural site, urban site, historical site, place, register
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
?Kültür varlıklarını korumacılığının geçmişine bakılırsa; dünyada ?sayısız ortaçağ ve sonraki dönem yapısının insanların koruma çabalarıyla yaşamış oldukları söylenebilir?; korumacılığın ülkemizdeki geçmişi ise, yaklaşık bir buçuk asır öncesine dayanmaktadır (Kuban, 2000, s.23). Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerinde Yönetim ve Organizasyon Yapısı-İstanbul Bölge Kurulu Müdürlüklerine Uygulama adlı tezin yazın sürecinde bahsedilen konu hakkında yani yönetim ve organizasyon yapısındaki sorunlar açığa çıkarılarak çözüm alternatifleri oluşturabilmek amacıyla hareket edilmiştir. Koruma kavramı, koruma olgusu, yönetim ve organizasyon kavramları ve çeşitleri, yönetim ve organizasyonun tarihsel gelişimi, yönetim ve organizasyon teorileri hakkında açıklamalar getirilerek ülkemizdeki koruma anlayışı ile Avrupa ve dünya ülkelerindeki korumacılık anlayışı ve organizasyon yapısı arasında ilişkiler kurulmaya çalışmıştır. Osmanlı Devletinden günümüze korumacılık anlayışının nasıl geliştiği ve koruma kavramının hangi kurumlar tarafından ele alındığı açıklanmaya çalışılmıştır. Yasal çerçeve içinde 2863, 5366 ve 4848 sayılı yasalar irdelenerek yasal çerçevenin koruma kurulu müdürlüklerine tanıdığı hak ve yetkiler tespit edilmeye çalışılmıştır. Koruma olgusunun gerçekleştirilmesi aşamasında büyük sorumluluk ve görev yüklenen koruma bölge kurulu müdürlüklerinin görevlerini yerine getirmesi aşamasında karşılaştığı sorunlar anlatılarak sunulan çözüm önerileri ile bu sorunların nasıl ortadan kaldırılabileceği açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
If we look at the past of protecting cultural heritage, ?it can be said that the numerous medieval and later era buildings still exist with the great efforts of the public?; however, the past of similar kind of preservation in our country dates back to one century and a half ago (Kuban,2000,p.23). In the writing process of this research, the problems in the management and organisation were revealed in order to find alternative solutions. Using the concept of protection, the fact of protection, conceps of different types of management and organisation theories, we tried to relate the concept of protection in Europe, World and our country. From Ottoman Empire to present day, the development and handling of the comprehension of protection was made in this study. Examining the 2863, 5366 and 4848th laws, the right sand authorisation given by the law to protection managements were identified. In the process of protection concept, the problems that regional protection management shave and the suggestion of alternative solutions were examined.