Alkid reçinelerindeki uçucu organik bileşik miktarını azaltmak ve suda yayılabilir özellik kazandırmak
Reduce of volatile organic compounds content from alkyd resins and provide spread in water to alkyd resin
  1. Tez No: 341380
  2. Yazar: MEHTAP KAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYAL BÜLBÜL SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkid reçine, emülsifiye alkid, VOC (Uçucu Organik Bileşikler), su bazlı dekoratif boya, Alkyd resin, Alkyd emulsion, VOC (Volatile Organic Compounds), Waterbased decorative paint
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Alkid reçineleri; ester bazlı polimerlerdir ve polihidrik alkollerin, dibazik asitler ile polikondenzasyonu ile yağ veya doymamış asitlerle modifikasyonu sonucunda elde edilirler. Sahip olduğu birçok avantaja rağmen; kaplama endüstrisinde kullanılan alkid reçinelerin uçucu organik bileşikleri içermesi çevreye büyük ölçüde zarar vermektedir. Bu tez çalışmasındaki amaç; konvansiyonel uzun ve orta yağlı alkid reçinelerde bulunan Uçucu Organik Bileşenlerini (VOC) tamamen kaldırıp yerine su bazlı, suda emülsifiye alkid oluşturmaktır. Konvansiyonel uzun ve orta yağlı alkid reçineler, non-iyonik ve iyonik yapılardaki farklı iki karakterde sürfaktan (yüzey aktif madde) yardımı ile suda emülsifiye alkid haline getirildi. Alkid reçinelerin stabilitelerinin kontrolü partikül boyutu ölçme cihazı ile belirlendi. Emülsifiye alkid ile su ile incelen dekoratif boyalar hazırlandı. Hazırlanan boyaların; kuruma, parlaklık, sertlik, katı madde miktarı, viskozite tayinleri yapıldı. Böylelikle çevre ve insan sağlığı için son derece tehlikeli ve zararlı olan uçucu organik bileşen içermeyen, Avrupa standartlarına uygun emülsifiye alkid reçine sentezlendi.
Özet (Çeviri)
Alkyd resins are ester based polymers derived from the polycondensation reaction of polyhydric alcohols and dibasic acids modified with oil or fatty acids. Although many of advantages in coating industry, alkyd resins are not enviromentely friendly beacuse of containing volatile organic compounds. The main goal of this thesis; synthesis of water based emulsified alkyd from the conventional long and medium oil alkyd resins without containing Volatile Organic compound (VOC). For this purpose; conventional long and medium oil alkyd resins had been emülsified and thinned with water using two different surfectans which are non ? ionic and ionic structure. The particle size stability of the prepared alkyd resins is determined particule sizer instrument. Decorative paint have been synthesized with water based emulsified alkyd resins. Prepared Drying, glossy, hardness, viscosity and solid content of the prepared paint have been mesured. Thus, an extremely dangerousand harmful to the environment and human health, theVolatile Organic Compound-free, emulsified alkyd resinwas synthesized according to European standards.