Gri suların yeniden kullanımında membran biyoreaktör (MBR) uygulamaları
Reuse of grey water by membrane bioreactor (MBR) application
- Tez No: 341463
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE BÜYÜKGÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gri Su, Membran Biyoreaktörü (MBR), Atık Su, Suların Yeniden Kullanımı, Atık Su Yönetimi, Grey Water, Membrane Bioreactor (MBR), Waste Water, Water Reuse, Waste Water Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dünya çapında her beş kişiden biri güvenli içme suyu erişimine ve dünya nüfusunun yarısı da yeterli arıtıma sahip değildir. Buna ek olarak, kirlilik, etkisiz su kullanımı, artan su talebi ve kuraklık su kaynakları üzerindeki stresi artırmaktadır. Bu çalışma kapsamında gri sulardan membran biyoreaktör sistemi ile organik maddelerin ve besi maddelerinin giderimi gerçekleştirilmiştir. Yürütülen çalışmalarda KOİ(kimyasal oksijen ihtiyacı), BOİ (biyolojik oksijen ihtiyacı), TOK (toplam organik karbon), TA(toplam azot), TF (toplam fosfor), toplam koliform ve pH gibi bir takım analizler gerçekleştirilmiştir. Bu analizler bize arıtım verimliliği hakkında bilgi vermektedir. Sonuç olarak, gri sular için, organik kirleticiler gibi bir takım parametrenin arıtım verimliliği % 90 civarlarına ulaşmaktadır. Suların geri dönüşümü için arıtım teknolojileri geniş bir dizi seçeneği kapsar. Membran prosesleri ileri atık su arıtımının anahtar elementi olarak kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Worldwide, one in five persons does not have access to safe drinking water, whereas half of the world?s population does not have access to sufficient sanitation. İn addition, stress on water resources increases because of pollution, ineffective water use, increasing water demand and droughts. İn this study organic substances and nutrients were removed by using membrane bioresctor (MBR) from grey water. İn the studies conducted, several analysis were made such as COD (chemical oxygen demand), BOD ( biological oxygen demand), TOC ( total organic carbon), TN (total nitrogen), TP (total phosphorus), Total Coliform and pH. These analyses show us that efficiency of treatment. Consequently, for grey waters, the treatment efficiencies of several parameters rising about 90 % for examples organic pollutants. Treatment technology for water recycling encompasses a vast number of options. Membrane processes are regarded as key elements of advanced wastewater reclamation.