Sinop Yarımadası (Güney Karadeniz) harpaktikoid kopepod (Crustacea: Harpacticoida) faunasının kalitatif ve kantitatif yönden incelenmesi
Qualitative and quantitative analysis of harpacticoid copepods (Crustacea: Harpacticoida) of Sinop peninsula (Southern Black Sea)
- Tez No: 341474
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SEZGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Crustacea, Harpacticoida, Karadeniz, Fauna, Ekoloji, Crustacea, Harpacticoida, Black Sea, Fauna, Ecology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışma, Karadeniz'in Sinop Yarımadası kıyılarının üst-infralittoral bölgesindeki yumuşak substratumlarda yer alan harpaktikoid faunasının aylık ve mevsimsel değişimlerini ve çevresel parametrelerle ilişkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ağustos 2009-Temmuz 2010 tarihleri arasında 3 ve 10 m derinliklere sahip toplam 8 istasyondan sediman tüp kor (tube corer) ile üç tekerrürlü olarak toplanan örneklerin incelenmesi sonucunda, 21 familyaya ait 92 tür ve 8 alttüre ait 2834 birey tespit edilmiştir. Bu türlerden 49'u Türkiye'nin Karadeniz faunası, 25'i ise Türkiye faunası için yeni kayıttır.Sinop kıyılarında gerçekleştirilen bu çalışmada tespit edilen familyalar içerisinde 30 tür ile Miraciidae familyasının ilk sırada yer aldığı, bunu 9 türle Ectinosomatidae, 7 türle Laophontidae, 6 türle Ameiridae ve Cletodiade, 5'er türle Leptopontiidae, Cylindropsylidae ve Dactylopusiidae familyalarının izlediği saptanmıştır. Araştırma sonucunda en yüksek ortalama birey sayısı Haziran (42984 birey/m2) ve en düşük ortalama birey sayısı Şubat (6368 birey/m2) ayında tespit edilmiştir. Mevsimler çeşitlilik ve düzenlilik indeks değerleri bakımından karşılaştırıldığında, en yüksek ortalama çeşitlilik indeks değeri (H´=1.19) yaz mevsiminde, en düşük ortalama çeşitlilik indeks değeri (H´=0.96) kış mevsiminde tespit edilmiştir. Genel olarak analiz sonuçları sediman tane boyu ve sediman tanecikleri arası boşluğun (porozite) istasyonlar arasındaki benzerlikte en etkili çevresel parametreler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine monthly and seasonal changes of harpacticoid fauna living in soft substrata of upper infralittoral region along Sinop Peninsula coasts of the Black sea and their interactions with environmental parameters. As a result of three replicate sample collection by sediment tube corer between August 2009-July 2010 at 8 stations with depths of 3 and 10 meters, a total of 2834 individuals belonging to 92 species and 8 subspecies and 21 families were determined. 49 of these species are new records to Turkish Black Sea fauna whereas 25 species are new to Turkish fauna.Miraciidae was found to rank first with 30 species among the identified families and it was followed by Ectinosomatidae with 9 species, Laophontidae with 7 species, Ameiridae and Cletodiade with 6 species, and Leptopontiidae, Cylindropsylidae and Dactylopusiidae, each with 5 species. As a result of this study, the highest number of mean individuals was recorded in June (42984 ind/m2) and the lowest in February (6368 ind/m2). As the seasons are compared in terms of diversity and evenness index values, summer yielded the highest mean of diversity value (H´=1.19), and winter showed the lowest mean of evenness value (H´=0.96). In general, the results demonstrated that the sediment particle size and porosity (the space among sediment particles) were the main environmental factors which affect the similarity among stations.