Sığla (Liquidambar orientalis Mill.) yaprağı eterik yağın etlik piliçlerde performans, kesim, bağırsak mikroflorası ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri
The effects of turkish sweetgum (Liquidambar orientalis Mill.) etheric oil on performance, slaughter, gut microbiyology and some blood parameters in broiler chicks
- Tez No: 341478
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY ERENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Liquidambar orientalis, eterik yağ, etlik piliç, performans, antimikrobiyal aktivite, Liquidambar orientalis, etheric oils, broiler, performance, antimicrobial activity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, L. orientalis eterik yağının (LOYE) etlik piliçlerde performans, kesim, bağırsak mikroflorası ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri belirlenmiştir.İki aşamalı yürütülen denemenin birinci aşamasında, LOYE ve klortetrasiklin antibiyotiğinin (PK) etlik piliç sindirim sistemindeki bazı mikroorganizmalar üzerine in vitro antimikrobiyal akivitesi Minimum İnhibisyon Konsantrasyon (MİK) testi ile belirlenmiştir. İkinci aşamada ise, elde edilen MİK değerlerine göre hesaplanmış LOYE dozları etlik piliç karmalarına ilave edilmiştir. In vivo çalışmada, günlük yaşta toplam 450 adet Ross-308 erkek etlik civciv (5 tekerrürlü her tekerrürde 15 erkek etlik civciv) kullanılmıştır. Muamele grupları, katkı maddesi içermeyen negatif kontrol (0), antibiyotik (50 mg klortetrasiklin/kg yem, pozitif kontrol) ve LOYE (40,54 mg/kg yem, 81,08 mg/kg yem, 162,16 mg/kg yem ve 243,24 mg/kg yem L. orientalis eterik yağı) gruplarından oluşturulmuş olup deneme altı hafta sürdürülmüştür. In vitro bulgulara göre LOYE?nin en duyarlı olduğu bakteriler sırasıyla, Campylobacter jejuni > Staphylococcus aureus > Escherichia coli olarak belirlenmiştir. In vivo bulgular incelendiğinde ise etlik piliç karmalarına LOYE (özellikle 81,08 mg/kg yem) ilavesinin canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı ve karkas ağırlığını iyileştirdiği, kan kolesterolünü düşürdüğü ve jejunum bağırsak mikroflorasındaki Escherichia coli, Salmonella spp. ve Campylobacter jejuni populasyon sayılarını azalttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; LOYE?nin doğal olması, antimikrobiyal özellikleri, performans ve sindirim üzerine olan olumlu etkisi, özellikle 81,08 mg LOYE kg-1 yem dozunun antibiyotiklere alternatif olarak etlik piliç karmalarında kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the effects of L. orientalis etheric oil (LOYE) on performance, slaughter, gut microflora and some blood parameters in broiler chicks.In the first stage of study, which was consisted of two stages, in vitro antimicrobial activity of essential oil isolated from leaves of L. orientalis on some microorganisms in gut microflora of broiler chicks were determined by using Minimum Inhibitory Concentration (MIC) test. In the second stage, LOYE doses, which was calculated according to MIC values of antibiotic (chlortetracycline) and LOYE, was added to broiler diets. In vivo study was conducted at Research Farm of Agricultural Faculty of Ondokuz Mayıs University. A day old 450 male broiler chicks were divided into six dietary groups with similar mean weight (5 replicates, 15 birds in each replicate). Experimental groups were control (NC, negative control), antibiotic (PC, 50 mg chlortetracycline/ kg diet, positive control), and LOYE (40,54 mg/kg diet, 81,08 mg/kg diet, 162,16 mg/kg diet and 243,24 mg/kg diet L. orientalis etheric oils).The experiment lasted for 6 six weeks. According to in vitro results, the most sensitive bacteria against LOYE were determined as Campylobacter jejuni > Staphylococcus aureus > Escherichia coli, respectively. Also, LOYE supplementation to diet (especially 81,08 mg/kg diet) increased body weight gain, feed efficiency, slaughter weight and carcass weight, while blood cholesterol and the counts of Escherichia coli, Salmonella spp. and Campylobacter jejuni in jejunum were decreased. In conclusion, LOYE has the positive effects on performance and digestion and, therefore, 81,08 mg/kg feed supplementation of LOYE to diets can be considered as an alternative natural growth promoter for poultry instead of antibiotics.