Farklı kimyasal kompozisyona sahip östenitik manganlı çeliklerin Iııl işlemler sonrası mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of austenitic manganese steel with various chemical composition after heat treatment
  1. Tez No: 341500
  2. Yazar: ERHAN TÜFENK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BAŞAK MESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: dizilme kusuru enerjisi, dinamik gerinim yaşlanması, ısıl işlem, pekleşme, karbür çökeltisi, carbide precipitation, dynamic strain aging, heat treatment, stacking fault energy, strain hardening
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yüksek manganlı çelikler, yüksek pekleşme, tokluk özellikleriyle bilinirler. Yüksek manganlı çelikler çekme dayanımı, süneklik ve aşınma dayanımı gibi mükemmel özelliklerinden dolayı üretilmektedir. Aşınma, yüksek darbeli işlemlerin olduğu ekskavatör; taş ocakları ve demir yolunda kullanılmaktadır. Yüksek manganlı çelikler nikel, molibden ve krom elementi ile alaşımlanarak kullanılabilmektedir. Son yıllarda ekonomik olmasından dolayı alüminyum alaşım elementi olarak tercih edilmektedir. Alaşım elementi olarak ilave edilen alüminyum, karbür çökeltisine, dizilme kusuru enerjisine, dinamik gerinim yaşlanması ve mekanik özellikleri etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmada farklı alüminyum oranlarına sahip malzemelerin su verme sertleştirmesi sonrası mekanik ve mikroyapı özellikleri incelenmiştir. Numunelerin tedarik edilmesi, analiz ve testlerin yapılmasında endüstriyel kuruluşlardan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many studies about high austenitic manganese steels have been done due to their excellent mechanical properties such as tensile strength, uniform ductility, and wear resistance. High austenitic manganese steels are well known for their high strain hardening, good toughness and their application in the severe service combining abrasive and heavy impact such as excavators, mineral crushing equipment and railroad rail. Nickel, molybdenum and chrome is also used as alloying element in high Mn austenitic steels. In recent years, aluminum are preferred as alloying element due to economic. It has been examined the effects of Al addition on carbide precipitation, stacking fault energy, dynamic strain aging, tensile properties in high Mn austenitic steels. In this study, different rate of aluminum alloyed high manganese steels were examined their mechanical and microstructure properties after heat treatment. Procurement of samples, analysis and tests have been in major industrial companies.