Uydu görüntüsü kullanılarak evapotranspirayonun hesaplanması
Mapping evapotranspiration through satellite images
- Tez No: 341501
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, METRIC, Evapotranspirasyon, Enerji Dengesi, Remote Sensing, METRIC, Evapotranspiration, Energy Balance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada enerji dengesi bileşenlerinin METRIC modeli ile belirlenme olanakları araştırılmıştır. Çalışmada LANDSAT 5TM uydu görüntüsü ve iklim verileri kullanılmıştır. Enerji dengesi bileşenlerinden yararlanılarak Amasya ile Suluova ilçesi tarım alanları için18 Eylül 2009 yılına ait uydu görüntüsü kullanılmış ve evapotranspirasyon (ET) haritası hazırlanmıştır. Hazırlanan Normalize Edilmiş Vejetatif Değişim İndeksi (NDVI), Net Radyasyon (Rn), Hissedilebilir Isı Akısı ve ET haritalar ile çalışma alanındaki özellik parseller düzeyinde ortaya koyulmuştur. Buna göre uzaktan algılama ve enerji dengesine dayalı METRIC modeli sulama suyu yönetimi bakımından önemli bir potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this study estimation opportunities of energy balance components through METRIC model was investigated. For this purpose LANDSAT 5TM satellite image and climatic data were used. By using energy balance components, evapotranspiration (ET) maps of 18 September 2009 of Amasya?Suluova agricultural lands were generated. Normalized Difference Vegetation Indeks (NDVI), Net Radiation (Rn), Sensible Heat Flux (H) and ET maps provide the specifications of study area at field level. As a result, energy balance based METRIC model have an important potatiel for irrigation water management.