Kısa süreli trafik sayımlarından yıllık ortalama günlük trafiğin tahmin edilmesi
Estimation of annual average daily traffic from short period traffic counts
- Tez No: 341569
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN KALYONCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Trafik, Ulaşım, Engineering Sciences, Traffic, Transportation
- Anahtar Kelimeler: YOGT, YOGT tahmini, genişletme katsayısı, trafik tahmini, trafik sayımları, kısa süreli sayımlar, sayım yöntemleri, AADT, AADT estimation, expansion factors, traffic prediction, traffic counts, short period counts, count methods
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Ülkemizde en temel ulaşım ağı olarak kullanılan karayolu ağlarına yapılan yatırım her geçen sene daha da artmaktadır. Yapılan tüm bu yatırım ve harcamaların doğru olarak kullanılması ve maksimum fayda elde edilmesi için doğru bakım ve doğru işletme sistemi kurulmalıdır. Bu nedenle yapımı tamamlanan ve işletmesi devam eden karayollarının takibinin iyi yapılması gerekmektedir. Ödeneklerin en doğru şekilde kullanılması amacıyla ileriye dönük planlamaların fayda/maliyet oranlarına göre maksimum fayda, minimum maliyeti sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle karayolu projelendirme aşamalarında bu prensip esas alınmalı, atılacak adımlarda bu ilkeye göre karayolu tasarımı düzenlenmelidir. Performansa dayalı karayolu üstyapı tasarımında performans kriteri olarak tasarımı yapılacak yolun proje ömrü boyunca taşıması gereken standart dingil yükü tekerrür sayısı esas alınır. Proje ömrü boyunca yolun karşılaşacağı standart dingil yükü tekerrür sayısı ise mevcut trafik sayımlarından hesaplanır. Yapılan sayım ve tahminler sonucu elde edilen mevcut trafik değerleri belirli bir artış oranı kabul edilerek proje ömrü sonuna kadar yolun maruz kalacağı toplam trafik hesaplanır. Bu nedenle yapılan trafik sayımları ya da mevcut trafik ile ilgili yapılan tahmin çalışmalarının doğruluğu hazırlanacak tasarımın faydalı olabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında 300-11 kontrol kesim numaralı Ilgın ? Kadınhanı yolunda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından toplanan trafik verileri kullanılarak her taşıt cinsi için ayrı ayrı trafik hacim karakteristikleri belirlenmiş ve bu karakteristiklere göre farklı iki yöntem doğrultusunda genişletme katsayıları hesaplanmıştır. Daha sonra bu genişletme katsayıları ile bir sonraki seneye ilişkin saatlik trafik sayımlarından YOGT tahmini yapılmış ve bu tahminler ilgili yılın sayılan YOGT değeri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan bu karşılaştırma bize kullanılan yöntemin doğruluğunu ve YOGT tahmini için bu kesimde kullanılabilir olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The investment in the highway network, which is the main transport network in our country is further increased with each passing year. In order to proper use of all the investment and expenses, and obtain maximum benefit from them, proper maintenance and correct operating system must be installed. For this reason, completing the construction and ongoing operation of the highway monitoring should be done well. In order to use the most accurate way of appropriations, according to cost/benefit proportion, forward-looking planning must be regulated to ensure maximum benefit and minimum cost. Therefore, stages of the highway project should be based on this principle, highway steps should be arranged according to this principle. In the performance-based design of highway superstructure, standart axle load?s repeat number, to carry through the project, of the highway which will be designed is based on as a performance criterion. Throughout the project, standart axle load?s repeat number meeting of the highway is calculated by existing traffic counts. Considering as a spesific growth rate of the current traffic counts, result of values and estimates, total traffic of the road which will be exposed until the end of project, is calculated. For this reason, traffic counts or accuracy of the estimates, which is about existing traffic, have great importance in terms of being heplful of that prepared design. In this study, in the control section number 300-11 Ilgın ? Kadınhanı way, the characteristics are determined by using traffic data collected by the General Directorate of Highways and expansion coefficients were calculated according to two methods differ by the characteristics. Then these expansion coefficients and YOGT was calculated by the hourly traffic counts of next year, these YOGT values were compared with the year listed. This comparison showed us accuracy of the method and have shown that this can be used to estimate AADT areas.