Kutu kesitli kiriş-kolon birleşimlerinin süneklik detaylarının belirlenmesi
Determitation of ductility details for box section beam-columns connections
- Tez No: 341570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ AY, PROF. DR. GÜLAY ALTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türk Deprem Yönetmeliği 2007, Kutu kesitli kiriş-kolonlar, alın levhalı kaynaklı moment aktaran birleşim, süneklik detayı, moment aktaran çelik çerçeve sistemler, Turkish Earthquake code 2007, Box section beam columns, end plate welded moment resisting connections, ductility details, moment resisting steel frames
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bir çelik yapı, deprem etkisine maruz kaldığı zaman, depremin yapıya uyguladığı enerji ile yapının kinetik enerjisi, geri dönen elastik şekil değiştirme enerjisi, viskoz sönüm enerjisi ve geri dönmeyen histerik enerji arasındaki denge, yapının deprem etkisi altında davranışını belirler. Depremin başlangıcında veya orta şiddetli depremler için, tüm sismik enerji sönüm tarafından dengelenir. Şiddetli depremler için, sönüm enerjisinin, depremin uygulamış olduğu enerjiden küçük olması halinde ise, sönüm enerjisi ile depremin uygulamış olduğu enerji arasındaki fark, histerik enerji ile dengelenir. Bu fark yapının sünekliğini tanımlar. Ülkemizde halen yürürlükte olan deprem yönetmeliği (TDY-2007) çelik yapılar ile ilgili 4.cü bölümü daha önceki yönetmeliklerden farklı olarak birleşim detayları ile ilgili önemli hükümler içermektedir. Yönetmelikte çelik taşıyıcı sistemler süneklik düzeyi normal ve süneklik düzeyi yüksek sistemler olarak tanımlanmaktadır. Çelik bir çerçeve sistemin ?süneklik düzeyi yüksek çerçeve sistem? olarak tanımlanabilmesi ile ilgili bazı koşullara ilave olarak moment aktaran kiriş/kolon birleşimlerle ilgili detaylar verilmiştir. Ancak verilen birleşim detayları ise sadece I profilleri ile ilgili detaylardır. Kutu yada boru kesitli profillerden oluşan kiriş-kolon birleşim detayları ile ilgili herhangi bir birleşim detayı verilmemektedir. Bu nedenle, TDY 2007?de, kutu ya da boru kesitli elemanlardan oluşan moment aktaran çelik çerçeve sistemlerin deprem hesabında, birleşim detayı ile ilgili olarak herhangi bir detay verilmediği için taşıyıcı sistemin süneklik düzeyi tanımlamasında bir belirsizlik mevcuttur. Bu çalışmada, Kutu kesitli kiriş-kolonların alın levhalı kaynaklı moment aktaran birleşimi için süneklik detaylarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Alın levhalı kaynaklı moment aktaran birleşimlerde, profil boyutlarının ve malzeme özelliklerinin düzlem burkulma, yükleme sayısı gibi değişik parametrelerin dönme kapasitesinin üzerine etkisi sayısal ve deneysel olarak incelenecektir. Deneysel analizler Sap2000 ve Ansys sonlu elemanlar programları ile desteklenip elde edilecek sonuçlar karşılaştırılarak verilecektir.
Özet (Çeviri)
When a steel structure is exposed to an effect of eathquake, the balance between the energy of the earthquake?s effect on th structure and kinetic energy, recoverable elastic strain energy, viscous damped energy and the irrecoverable hysteric energy determines the behaviour of the structure under the influence of eathquake.All the sismic energy is balanced at the beginning of the earthquake or for a moderate earthquake by damping.For severe earthquakes, when the damping energy is less than the energy that the earthquake causes, the difference between damping energy and the energy that the earthquake causes is balanced by hysteric energy.This difference identifies the ductility of structure. In the Turkish Earhquake code, which is stil in use, the fourth part about steel structures contains important provisions about connection details which are all different from the precious codes.According to the codes steels tructures systems are described as systems that of ductility levels are normal and high. In addition to some conditions, some details about beam/column connections transfering moment are given to describe the steel frame system as a frame system that of high ductility level. But the given connection details are only the details about I profiles. Any connection detail isn?t given about the beam /column connection details that are consisted of box or pipe section profiles. That is why, in the earthquake code(2007), there is an uncertainty in the definition of the ductility level of the structure systems as any detail isn?t given about the connection detail in the earthquake account of the moment resisting steel frame systems that consist of box or pipe section elements. In this study, it is aimed to identify ductility details fort he connection of end plate welded moment resisting connections of the box section beam columns.At the end plate welded moment resisting connections, the effect of the profile sizes and material features on the buckling types, cycling loads will be examined experimentally and numerally.Experimental analyses will be supported by the programs SAP 2000 and ANSYS and then the results will be compaired.