Bölünmüş yol çalışmalarının trafik kazaları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of effects of the dual carriage ways on the traffic accidents
  1. Tez No: 341568
  2. Yazar: MEHMET KÜRŞAT ÇARIKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT TIĞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karayolu güvenliği, trafik kazaları, bölünmü? yollar, Traffic safety, traffic accidents, dual carriage ways
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bütün dünyada trafik kazaları, yaralanmaya neden olan kazalar arasında birinci sırada yer almaktadır. Son yıllarda gelişmiş ülkelerde harcanan çabaların sonucunda trafik kazalarının sayısı azalmışsa da, gelişmekte olan ülkelerde hala en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Ülkemizde ise son yıllarda karayolları alt yapısının iyileştirilmesine yönelik ve bunun sonucu olarak trafik kazalarının azaltılmasına çözüm olarak bölünmüş yol yapım çalışmalarına başlanmıştır. Bu bağlamda, daha önce tek gidiş tek geliş şeklindeki çift yönlü karayolu olan bazı kesimler, çok şeritli bölünmüş yollara çevrilmiştir. Özellikle, trafik kazalarının azaltmak amacıyla hizmete açılan bölünmüş yollarda meydana gelen ölümlü-yaralanmalı trafik kazalarındaki artış/azalışı incelemek için ?Bölünmüş Yol Çalışmalarının Trafik Kazaları Üzerine Etkisinin İncelenmesi? konu başlıklı bir tez çalışması yapılmasına gerek duyulmuştur. Bölünmüş yolların içerisinden araştırma için seçilen kesimlere ait trafik kaza verilerine, yolların trafik denetiminden sorumlu olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Trafik Hizmetleri Başkanlığından resmi olarak talep edilerek ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında bölünmüş yollarda gerçekleşen trafik kazalarındaki artış/azalış ile kazaların oluş şekillerindeki değişimlerin; yolların trafik yoğunluğu, güzergahın arazi yapısı ve yoldaki ağır taşıt durumuna göre incelenmesi yapılmış ve bölünmüş yollarda ileriki yıllarda meydana gelmesi muhtemel kazaları önlemek amacıyla çeşitli öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Traffic accidents ranks first in causing the injury accidents all over the world. In recent years, the number of traffic accidents has decreased in developed countries as a result of these efforts, it is still located the most important public health problems in developing countries. For the improvement of the infrastructure of highways in our country in recent years, and as a result the reduction of traffic accidents, construction work began to be dual carriageways. In this context, the earlier where two-lane two-way highways are transformed into multi-lane dual carriage ways. In particular, in order to reduce traffic accidents dual carriage ways on the traffic accidents and to examine the increase or decrease considered preparing a thesis titled ?Investigation of Effects of the Dual Carriage Ways on the Traffic Accidents?. The traffic accident data for selected segments of the research at dual carriage ways, which is responsible for the supervision of roads, reached by an official request to the Turkish National Police, Traffic Services Department. Working under the occurred in traffic accidents on the dual carriage ways increase or decrease with changes in patterns of occurrence of accidents, road traffic congestion, according to the examination of the route has been terrain and heavy vehicles on the road and dual carriage ways likely to occur in later years made several recommendations to prevent accidents.