Isparta Gölcük Tabiat Parkı'nda porsuk (Meles meles Linnaeus, 1758) dağılımının ve habitat tercihinin belirlenmesi
Determination of badger (Meles meles L. 1758) distribution and habitat preference in Isparta Gölcük Nature Park
  1. Tez No: 341587
  2. Yazar: HATİCE BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASİN ÜNAL, PROF. İDRİS OĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta Golcuk Natural Park, Habitat preference, Population inventory
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Isparta Gölcük Tabiat Parkı'nda yayılış gösteren Porsuk populasyonunun habitat tercihi ve populasyon dağılımı ile ilgili olan çalışma 2011-2012 yılları arasın da sürmüştür. Çalışma ön etüt, populasyon envanteri ve habitat tercihlerinin belirlenmesi, verilerin büro ortamında değerlendirilmesi olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilmiştir.Ön etüt aşamasında literatür taraması ve arazide kullanılacak olan topografik haritaların elde edilmesiyle birlikte araziyi tanıma amaçlı geziler düzenlenmiştir.Habitat tercihinin belirlenmesi için Var-Yok tarama metodu uygulanarak yaban hayvanlarının habitat paylaşımları mevsimsel, bakı, yükselti değerleri dikkate alınarak tespit edilmiştir. Yaptığımız çalışmayı desteklemek için ışıkla sayım metodu kullanılmıştır. Sonuç olarak Porsuk en çok yaz mevsiminde görüldüğü ve maki, sedir ormanı, orman içi açıklık, yollar ve yol boyları, dere vejetasyonu, kayalıklar, step açıklık ve göl kenarı habitatlarını tercih ettiği gözlemlenmiştir. Bunun yanında iz ve belirti yoğunluğu güney ve güneydoğu bakıların ile 1200-1400 m yükselti değerlerinde daha yüksek çıkmıştır.Arazi çalışmaları toplam 98 hat ve 2450 plotta gerçekleşmiştir. Gözlemler sırasında porsuk iz ve belirtileri ile alanla ilgili olan diğer veriler gözlem kartlarına yerinde işlenmiştir. Daha sonra büroda değerlendirilen sonuçlar, tablo ve grafikler halinde düzenlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Isparta Gölcük Tabiat Parkı, habitat tercihi, populasyon envanteri
Özet (Çeviri)
The research which is about habitat preference and population distribution of badger (Meles meles Linnaeus, 1758) population deployed in Gölcük Natural Park, Isparta, has been in progress from 2011 to 2012. The study is carried out into three stages as preliminary study, population inventory and determination and evaluation of habitat preferences in Office. In preliminary study process, literature review is done and for the purpose of field identification, excursions are arranged with acquired topographic maps which are used in field. To determine habitat population, habitat sharing of wildlife animals is determined via applied quantal method while considering seasonal exposure and altitude. Counting method with light is used to support the study. As a conclusion, it is observed that badgers are mostly seen in summer and they prefer habitats of maquis, cedar forest, glades, road, brook vegetation, rocky place, step clearance and lake side. Besides that, track and sign density is confirmed high in south and southeast exposure and in 1200-1400 m altitude. Field surveys are taken place in 98 lines and 2450 plots. During observations, badger tracks and sign and other data regarding field are recorded on observation boards. Results evaluated in office environment are arranged as tables and graphics.