Burdur yöresindeki doğal Kızılçam (Pinus brutia Ten.) meşcerelerinde kızılçam normal hasılat tablosunun meşcere hacim ve hacim artım tahminlerinin karşılaştırılması
Comparisons of volume and volume increment estimations of normal yield tables in natural Brutian pine (Pinus brutia Ten.) stands in Burdur region
- Tez No: 341590
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR CARUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Brutian pine, normal yield table, stand volume, annual volume ncrement, stand mean diameter
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, Alemdağ (1962) tarafından düzenlenen kızılçam (Pinus brutia Ten.) normal hasılat tablosunun, Burdur Orman İşletme Müdürlüğü, Ağlasun Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde yer alan müdahale görmüş kızılçam meşcerelerinde hacim, yıllık hacim artımı ve orta çap tahmini bakımından istatistik açıdan uygun olup olmadığının test edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, değişik yaş, bonitet sınıfı ve sıklık derecesinde toplam 164 adet örnek alan verisi kullanılmıştır. İlk aşamada, örnek alanların alındığı meşcerenin hacmi, hacim artımı ve orta çapı hesaplanmıştır. İkinci aşamada, normal hasılat tablolarıyla örnek alan verileri (meşcere yaşı, üst boyu, göğüs yüzeyi), kullanılarak meşcere hacmi (m3/ha), yıllık hacim artımı (m3/ha/yıl) ve orta çap (cm) değerleri tahmin edilmiştir. Son aşamada, örnek alanların ölçüleri gerçek değerler kabul edilerek kızılçam normal hasılat tablosu tahmin değerleri ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Alemdağ (1962)? ın hazırladığı kızılçam hasılat tablosu yörede meşcere hacmi, yıllık hacim artımı ve orta çap tahmininde güvenle kullanılabilir. Anahtar Kelimeler: Kızılçam,normal hasılat tablosu,meşcere, hacmi,yıllık, hacim artımı orta çap.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to be tested that the applicability of Brutian pine (Pinus brutia Ten.) normal yield table by Alemdağ (1962) to thinned Brutian pine in Burdur-Ağlasun Forest District. The data of this study were collected from 164 sample plots in region Brutian pine forests. In the first step, stand characterictics stand volume, annual volume increment and mean diameter were calculated. In the second step, stand volume (m3/ha), annual volume increment (m3/ha/year) and mean diameter (cm) (as used stand age, dominant height and basal area) was computed using Brutian pine normal yield tables by Alemdağ (1962). In the last step, actual stand volumes, annual volume increments and mean diameters (sample plot values) were statistically compared estimated values by using normal yield tables. Normal yield table prepared by Alemdağ (1962) can significantly use to be estimated stand volume, annual volume increment and mean diameter on Brutian pine stands.