Orman köylerinde kadının toplumsal yaşamdaki rolü (Isparta Orman İşletme Şefliği örneği)
The role of women in community life in forest villages (The example of Isparta Forest District)
- Tez No: 341589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman köyleri, kırsal kadın, toplumsal yaşam, Isparta, Forest villages, rural women, community life, Isparta
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kırsal alanda kadının karşılaştığı sorunların toplumsal yaşam kapsamında değerlendirilebilmesi ve cinsiyet dengeli kalkınma çalışmalarının gerçekleştirebilmesi için öncelikle kadının üstlendiği rollerin tanımlanması gerekmektedir. Kırsal yerleşimler arasında sosyo-ekonomik ve kültürel yapıları itibariyle gelişmişlik düzeyi açısından en geride olan orman köylerinde kadının üstlendiği rollerin tanımlanmasına yönelik bilimsel nitelikli çalışmalar oldukça azdır. Bu bağlamda tez çalışmasının amacı orman köylerinde yaşayan kırsal kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamdaki rolleri üzerine belirlemeler yapmaktır.Araştırmanın evreni Isparta Orman İşletme Şefliği sınırları içerisindeki orman köylerinde yaşayan kadınlardır. Bu kapsamda 222 kadın ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada kullanılan diğer veri toplama yöntemleri ise literatür analizi, mülakat ve gözlemdir. Anket formlarında yer verilen başlıca konular; (1) köylere ilişkin sosyo-demografik özellikler, (2) günlük yaşamda kadın, (3) ekonomik yaşamda kadın, (4) zaman değerlendirmesi, (5) kadının evlilik ve miras açısından konumu, (6) eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik açısından kadının konumu, (7) karar almada kadınların katılımı, (8) kadının geleceğe yönelik beklentileri, (9) kadının orman kaynakları ile ilişki düzeyi şeklindedir. Çalışma kapsamında elde edilen verilerin değerlendirilmesi için yüzdelik oranlar ve değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde ise kikare testinden yararlanılmıştır.Araştırma bulgularına göre kadınların ekonomik yaşamda yoğun bir iş yükünün bulunduğu tespit edilmiştir. Ücretsiz aile işçisi kapsamında işlendirilen kadınların çoğunlukla sosyal güvenlikten yoksun oldukları belirlenmiştir. Sosyal yaşamda da kadının önemli rolü bulunmaktadır. Günlük yaşam ortamı olarak kullanılan hanelerin tüm işleri neredeyse kadının üzerindedir. Bunun yanında kadınların hem ekonomik hem de sosyal içerikli kararların verilmesi süreçlerine katılımı çok düşük düzeydedir. Yörede yaygın eğitim çalışmalarının yeterli olmadığı belirlenmiştir. Orman kaynaklarından istihdam olanakları incelendiğinde yörede kadınların çoğunlukla ağaçlandırma, gençlik bakımı ve fidanlık işlerinde işlendirildikleri görülmektedir. Kadınların büyük bir bölümü orman işçiliğini kendileri için uygun iş grubu içerisinde değerlendirmektedir. Çevre orman kaynaklarına yönelik olumlu algıların bulunması kadınların doğal kaynaklarla ilişkisi bakımından önem taşımaktadır. Yöredeki kadınların önemli bir bölümünün yaşamlarından memnun olduğu diğer önemli sonuçlardandır.
Özet (Çeviri)
In order to evaluate, within the scope of social life, the problems women face in rural areas and to carry out the works of gender-balanced development, the roles the women have undertaken must be defined first. In terms of level of development as socio-economic and cultural structures between the rural settlements, the studies qualified as scientific towards defining the roles the women in rural areas have undertaken, in most underdeveloped forest villages, are very few. In this context, the purpose of the study is to make determinations on the roles that the rural women living in forest villages have on economic, social and cultural life.The object of the study is the women living in forest villages located within the Forest Sub-District Directorate of Isparta. In this context, the survey study was conducted with 222 women. Other data gathering methods used in the study were literature analysis, interviews and observations. The main topics on the survey forms were as follows: (1) socio-demographic characteristics of the villages, (2) women in everyday life, (3) women in economic life, (4) time utilization, (5) status of women in terms of marriage and inheritance, (6) status of women in terms of education, health and social security, (7) women?s participation in decision making, (8) women?s expectations for the future, (9) women?s level of relationship with the forest resources. The percentage ratios were used to evaluate the data obtained within the scope of the study and the chi-square test was utilized to determine the relationship between the variables.According to the results of study, it was determined that the women have a very heavy workload in economic life. It was also determined that most women made to work, within the context of unpaid family workers, are deprived of social security. The role of women in social life is very important as well. Almost all of the work of the house being used as a daily life area is on the women. In addition, women?s participation in decision processes of both economic and social contexts is at a very low level. It was determined that the non-formal education activities are not sufficient either. When the employment opportunities from the forest resources where examined, it was seen that most women in the region were made to work in plantation, youth care and plant nursery work. A large portion of women consider forest labor to be an appropriate work group for them. The presence of positive perception towards environmental forest resources is very important in terms of the relationships the women have with natural resources. A significant portion of women in the region being satisfied with their lives is another important result of the study.