Semantik Web (Web 3.0) teknolojisi kullanılarak örnek bir e-ders içeriği hazırlama
Preparing an example e-lesson by using semantic Web (Web 3.0) technology
  1. Tez No: 341625
  2. Yazar: HARUN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Anlamsal Web, OWL, Protégé, Ontoloji, Uzaktan Eğitim, Semantic Web, OWL, Protégé, Ontology, Distance Learning
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Uzaktan eğitim uygulamalarında, karma eğitim modeli kullanılmayan öğrenme ortamlarında, sanal sınıf ortamının getirdiği dezavantajlar arasında; etkileşim eksikliği, öğrencinin çevirimdışı olarak izlediği derslerde sorularına cevap bulmakta zorlanması ya da ihtiyacı olan bilgiye anında ulaşamaması sayılabilir. Öğretim teknolojileri alanında Anlamsal Ağ (Web 3.0) teknolojileri kullanımının artması, asenkron eğitimde karşılaşılan sorunların çözümüne katkıda bulunabilecektir. Anlamsal Ağ uygulamaları, sorgulamaların anlam tabanlı olmasına ve kullanıcı etkisine gerek duyulmadan bilgisayar tarafından çıkarsama yapılmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca kullanıcının yapmış olduğu sorgulama kriterlerine göre arama sonuçları daraltılarak doğru sonuca daha kısa sürede ulaşılması hedeflenmektedir. Bu çalışmada; web servisleri ile uzaktan eğitim platformlarına entegre edilebilecek yapıda anlamsal ağ teknolojileri kullanılarak bir ontoloji geliştirilmiş ve sorgulama arayüzü hazırlanmıştır. Örnek olarak ?Bilgisayar Ağları? dersinden hazırlanan bölüm içeriğinde, öğrencilerin en sık sorduğu kavramlar tespit edilmiş ve bu kavramların ilgili olduğu diğer bölümlerle arasındaki ilişkiler Ontology Web Language kullanılarak oluşturulan ontolojilerde tanımlanmıştır. Öğrenci ders içeriğini çevirimdışı olarak takip ederken, öğrenmek istediği kavramı hazırlanan arayüzden seçecek ve ilişkili olduğu diğer konuları görebilecektir. Aynı zamanda öğrenci tasarlanan arayüz yardımı ile kavramlar arasındaki bağlantıyı net olarak görebilecektir. Hazırlanan uygulama sayesinde, öğrencilerin konu bütünlüğünü kaybetmeden öğrenmesi ve merak ettikleri sorulara hızlı ve doğru cevaplar bulabilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In distance-learning applications, lack of communication, difficulty of students in finding answers to their questions in lessons which are followed in off-line and their failure to reach information needed as much as possible are among the disadvantages brought by imaginary classroom in learning environments where mixed learning model is not employed. In the field of teaching technologies, increased use of Semantic Web (Web 3.0) technologies will make contributions to solve problems encountered in asynchronous education. Semantic Web applications enable queries to be semantic-based and to be deducted by computer without needs for influence of user. In addition, according to query criteria made by user, the aim is to reach information by narrowing the searching results. In this study, ontology is developed by using semantic web technologies which can be integrated to distance learning platforms via web services and query interface is prepared. As an example, concepts which are frequently asked by students in the content prepared from `Computer Webs? and the relations between these concepts and other related sections are defined in ontologies created by using Ontology Web Language. While students can follow the content of lesson when they are off-line, they will choose the concept they want to learn from interface chosen and can learn other related topics. At the same time, students can accurately see the connection between the concepts via interface. Thanks to the application prepared, students are enabled to learn without losing entirety of the topics and be able to find rapid and true answers to their questions.