Tekstil atık suları kullanarak mikrobiyel yakıt hücresi ile elektrik üretiminin araştırılması
Investigation of energy production by microbial fuel cell using textile wastewaters
  1. Tez No: 341638
  2. Yazar: FEYHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÜÇGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyel yakıt hücresi, tekstil atık suları ve arıtım yöntemleri, tekstil prosesleri, Microbial fuel cells, textile waste water and treatment process, textile process
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalışmasında mikrobiyel yakıt hücresi kullanarak tekstil atık sularının arıtımı sırasında elektrik üretimi araştırılmıştır. Bunun için iki farklı sistem tasarımı yapılmıştır. Bunlar biri tuz köprülü mikrobiyel yakıt hücresi diğeri ise membranlı mikrobiyel yakıt hücresidir. Bu sistemlerde iki farklı türde bakteri kullanılmıştır. Bakterilerin ilk grubu koku tüketirken diğer grup ise küf tüketmektedir. Substrat olarak atık haşıl çözeltisi, atık boyarmadde çözeltisi ve glikoz kullanılmıştır. Koku tüketen bakteriler ile tuz köprülü sistemde glikoz ve atık boyarmadde kullanılarak yapılan deneylerde, atık su arıtımı yapılırken aynı zamanda elektrik akımı üretimi de gözlemlenmiştir. Membranlı sistemde ise hiçbir şekilde elektrik akımı üretimi gözlemlenmemiştir. Küf tüketen bakteriler ile tuz köprülü sistemde atık haşıl maddesi kullanarak yapılan deneylerde arıtım yapılırken aynı zamanda elektrik akımı oluşumu gözlemlenmiştir. Glikoz kullanılan tuz köprülü sistemde ve membranlı sistemde ise hiçbir şekilde elektrik akımı üretimi gözlemlenmemiştir. Üretilen gerilim değerleri tablolar halinde sunulmuştur. Yapılan deneylerde mikrobiyel yakıt hücresi kullanarak tekstil atık sularında bulunan organik kirleticilerin parçalanmasıyla elektrik akımı üretilebildiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sistem ön arıtma sistemi olarak kullanılıp asıl sistemin elektrik enerjisi karşılanabilir hatta daha da geliştirilerek endüstriyel arıtım sistemi haline getirilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, using a microbial fuel cell power generation during the treatment of textile waste water was investigated. Two different systems were designed for it. Salt bridge and the other one of these microbial fuel cell membrane microbial fuel cell. Two different types of bacteria were used in these systems. The first group of bacteria, mildew smell in the other group consumed consuming. Sizing waste as substrate solution, glucose solution and waste dyestuff used. Odor bacteria consume glucose and waste dyestuff salt bridge system used in laboratory experiments, but also waste water treatment, when observed in the production of electric current. Membrane system in any way in the production of electric current is observed. Mold and bacteria consume the waste salt bridge system sizing agent at the same time using the electric current formation has been observed during treatment with the experiments. Glucose is the system used in the salt-bridge system and the membrane was observed in the production of electric current in any way. Voltage values are presented in the tables produced. In the experiments, the textile wastewater using microbial fuel cell electric current can be produced in the breakdown of organic pollutants has been concluded. This system is used as a pre-treatment system, the system's electric energy can become even more developed industrial wastewater treatment system.