Zeytinyağı endüstrisi atıksularının darbeli elektrik deşarjı kullanılarak arıtımı
Purification by using pulsed electrical discharge of olive oil mill wastewater
  1. Tez No: 341675
  2. Yazar: EKİN EKE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SELÇUK KUŞÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DED, darbeli elektrik deşajı, karasu, PED, pulsed electric discharge, olive oil mill waste water
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında birçok Akdeniz ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de büyük bir çevre sorunu olan yüksek kirlilik özelliğine sahip, zeytinyağı üretimi sonucu oluşan zeytin karasuyunun DED teknolojisiyle arıtılabilirliği araştırılmıştır. DED teknolojisi ileri oksidasyon proseslerinin yeni geliştirilmiş bir yöntemidir. DED teknolojisinin temel mekanizması hem fiziksel hem de kimyasal prosesler açığa çıkaran non termal plazma oluşumudur. Fiziksel prosesler plazma kanalı içinde oluşmaktadır. UV radyasyonu, yoğun şok dalgalar, elektrohidrolik kavitasyon, piroliz bu plazma kanalı içinde oluşur. Kimyasal prosesler ise su içinde oluşur ve OH, H,O, O2, HO2, H202, O3 gibi aktif türler içerir. DED teknolojisi özellikle yüksek toksisiteye ve düşük biyolojik ayrışmaya sahip olan karasuyun arıtımında kullanılabilmektedir. Bu tez çalışmasında temin edilen karasuyun karakteristik özellikleri belirlenmiştir. Optimum reaktör ve işletim parametreleri olan pH, sıcaklık, iletkenlik değerleri ve arıtım süresi incelenmiştir. Optimum deney koşulları sırasıyla 10, 30°C, 50 µS/cm ve arıtım süresi 60 dakika olarak belirlenmiştir. Ayrıca, DED reaktöründe arıtım verimini artırmak için farklı dozlarda (15,8 mM, 31,6 mM ve 63 mM) H2O2 çözeltisinden ve 0,18 mM, 0,37 mM, 0,74 mM Fe+2 iyonu olacak şekilde FeSO4 stok çözeltisinden eklenmiştir. Karasuyun içine H2O2 ve Fe+2 çözeltisi eklenmesiyle giderim oranlarının önemli ölçüde arttığı gözlemlenmiştir. Ek olarak DED reaktörüne saf oksijen ve hava ilavesi yapılarak arıtım verimi incelenmiş ve arıtım veriminin büyük oranda arttığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmaların sonucunda karasuyun DED reaktöründe arıtımı ile 60 dakika sonunda % 21 KOİ giderimi, % 32 renk giderimi, % 24 fenol giderimi ve % 41 TOK giderimi elde edilmiştir. Karasuya 63 mM H2O2 eklenmesiyle % 70, 0,37 mM Fe+2 mevcudiyetinde ise % 70, saf oksijen ilavesinde % 75, hava ilavesiyle % 68 KOİ giderim verimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, likewise many Mediterrian countries in our countries, olive oil mill wastewater resulted from producing olive oil, which has a characteristics of high and deverse organic load has been investigated with the help of PED technology. The pulsed electrical discharge (PED) process has been a novel alternative method to advanced oxidation processes (AOPs). The basic mechanism of the technology is the formation of non-thermal plasmas, which can promote both physical and chemical processes. Physical processes occur within plasma channels. Ultraviolet light emission, shock waves, electrohydraulic cavitation, pyrolysis include within plasma channels. Chemical processes take place in water and including the formation active species such as OH, H,O, O2, HO2, H202, O3. PED technology has been used especially in olive oil mill wastewater treatment with high toxicity and low biodegradability. In this thesis characteristic features of ensured OOMW was determined. Optimum reactor and operation conditions pH, temperature, conductivity values and treatment time were investigated. Optimum experimental conditions are determined respectively 10, 30°C, 50 µS/cm and treatment time are 60 minutes. Additionally, In PED reactor for extending treatment efficiency, different doses 15,8 mM, 31,6 mM ve 63 mM) from H2O2 solution and including 0,18 mM, 0,37 mM, 0,74 mM Fe+2 from stock solution werw added. H2O2 and Fe+2 solutions were added to OOMW removal proportions were observed to increase especially. Furthermore, pure oxygen and air were added in PED reactor and treatment efficiency was investigated and observed to increase large proportion. According to results of research, later 60 minutes treatment of OOMW in PED reactor, the chemical oxygen demand (COD) removal efficiency %21, the colour removal efficieny %32, the phenol degradation efficiency %24 and the total organic carbon removal efficiency %41 were achieved. Respectively By adding 63 mM H2O2,%70, including 0,37 mM Fe+2 %70, by adding pure oxygen %75 and by adding air %68 COD removal efficiency were reached in olive oil mill wastewater.