İklim değişikliğinin Türkiye genelindeki yağış eğilimlerine etkisinin araştırılması
Investigation into the effects of climate change on trends of precipitation in Turkey
- Tez No: 341689
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL SAPLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Meteoroloji, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Meteorology, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mann-Kendall test, Şen Eğilim Testi, Regresyon, Karadeniz Bölgesi, Trend, Mann-Kendall test, Sen Trend Testing, Regression, Black Sea Region, Trend
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Özellikle son yıllarda suya olan talebin artması ve buna karşılık su kaynaklarının sınırlı olması, mevcut kaynakların optimum şekilde kullanılması gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Bu yüzden su kaynakları planlama ve projelendirmelerinin çok doğru bir şekilde analiz edilerek yapılması gerekmektedir. Yapılması gerekli analizlerden bir tanesi ise gelecekle ilgili yağış tahminleri ve trendleridir. Bu çalışmamızda, Türkiye?de bulunan 80 yağış ölçüm istasyonundan alınan 1971-2010 yılları arasındaki veriler ile yağış trendleri belirlemeye çalışmıştır. Bölgedeki yağış trendlerini belirlemeye çalışırken Mann-Kendall, regresyon ve Şen eğilim testlerini kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada bölgedeki istasyonların 13 tanesinde 3 yönteme göre de poz bir trend olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Especially in recent years, despite an increase in demand for water, water resources are limited and this situation has revealed the need for the optimal use of available resources.Therefore the planning and design of water resources need to be done by detailed analyses.One of the most used analyses in planning and design of water resources is the forecasting of precipitation and trends for future periods. In this study, in the Turkey between the years of 1971 to 2010 with data obtained from 80 precipitation gauge station were tried to be assessed whether there are trends in precipitation regime. In this analysis, the Mann-Kendall, Şen Trend test and regression tests were used. As a result, the analyses showed that 13 out of 80 stations have trend while the others have no trend.