Tepebaşı (Şavşat, Artvin) dasitlerinin jeolojik, petrografik ve petrolojik incelemesi
Geologial, petrographical and petrological investigation of dacites around Tepebaşı (Şavşat, Artvin)
- Tez No: 341688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEMSETTİN CARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dasit, petrografi, petroloj, jeokronoloji, Artvin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Tepebaşı dasiti Doğu Pontidlerde, Artvin ili, Şavşat ilçesi kuzeyinde yüzeylenir. K-Ar jekronolojik yaşlandırılması, dasitlerin 26.7 My önce, Oligosen de bölgeye yerleştiğini göstermektedir. Dasitler jeokimyasal olarak yüksek-K?lu kalk-alkalin karakterli olup yüksek SiO2 (>65%), Al2O3, ( >15%), Na2O/K2O oranları (1.5?3.5) ve Sr ( >350 ppm) değerleriyle karakteristiktirler. Örnekler genellikle pozitif ve bazı örneklerde hafif negatif Eu anomalisi, göreceli olarak düşük ağır nadir toprak element (HREE), Y (< 7 ppm) ve Yb ( < 0.85 ppm) değerleri gösterirler ve hafif nadir toprak elementler (LREE), büyük iyon çaplı litofil elementler (LILE, Rb, Ba, Sr ve K), Zr ve Hf?ça zenginleşmiş olup yüksek güç alanlı elementler (HFSE)?cede tüketilmiştirler (örn., negatif Nb- Ta anomalisi). Göreceli olarak yüksek ?Nd(t) (+1.4-+2) ve (87Sr/86Sr)i (0.70460?0.70544) değerlerine sahiptirler. Bu jeokimyasal davranışlar, adakit-benzeri bir mağma karakterini önermektedir ve Doğu Pontid adakit-benzeri Eosen ve Miyosen mağmalarının karakterleriyle benzerdir ve benzer kaynaklardan türediklerini işaretlemektedir. Tepebaşı adakitik dasitleri aktif bir yitim ile ilişkili değildir. Düşük Cr2O3 (< 0.02 %?de Ağ.,), Ni (< 20 ppm) ve MgO (< 1.68 %?de Ağ.,) değerleri ve Eosen andezitik adakitlerden, Oligosen dasitik ve Miyosen riyolitik adakitlere doğru silis artışına karşın, yüksek ?Nd(t) değerleri sadece kabuksal ergimeyle açıklanamaz, ve zenginleşmiş (litosferik) mantonun etkilerini yansıtır. Jeodinamik yerleşimleri göz önüne alındığında, Doğu Pontid Neojen adakitleri, çarpışma-sonrası ilerleyen ekstansiyonel bir ortamda yerleşmiş olup, egemen olarak mafik (eklojitik-amfibolitik) alt kıtasal kabuk türevli mağmalarla, zenginleşmiş litosferik manto türevli mağmaların karışımı sonucu oluşmuştur. Kısmi ergimeye neden olan kondaktif ısınma büyük olasılıkla astenosferik manto akışları ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The Tepebaşı dacite is exposed in the Eastern Pontide area, in the northern part of the Şavşat (Artvin) area. Whole-rock K-Ar dating indicates that the Tepebaşı dacite was emplaced at 26.7±1 Ma (Oligocene). Geochemically the extrusion is calc-alkaline and characterized by high SiO2 (>65%), Al2O3 (mostly >15%), Na2O/K2O ratios (1.5?3.5) and Sr (generally >350 ppm). Samples display positive to weakly negative Eu anomalies (?Eu=0.81?2.32), low HREE, Y and Yb (Y