Seralarda solarizasyon uygulamasında farklı plastik örtülerin ve biofumigasyonun toprak sıcaklığına etkinliğinin araştırılması
Investigation the effectiveness of soil temperature with different plastic covers and biofumigation at application of solarization in greenhouses
- Tez No: 341699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ COŞKAN, DOÇ. DR. ATILGAN ATILGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: solarizasyon, biofumigasyon, solarizasyon örtü malzemesi, mikrobiyal faaliyet, toprak sıcaklığı, Solarization, biofumigation, solarization cover material, microbial activity, soil temperature
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu tez çalışması, Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme alanında kurulmuş 90 m2 taban alanı bulunan plastik örtülü serada 2011-2012 yıllarında iki yıl süre ile yürütülmüştür. Çalışmada 4 farklı solarizasyon uygulaması (geleneksel solarizasyon, balonlu solarizasyon, balonlu sulu solarizasyon ve biofumigasyon) test edilerek kontrol uygulamasıyla karşılaştırmalar yapılmıştır. Solarizasyon işlemi 8 hafta süresince yaz aylarında 2x2 m?lik parseller oluşturularak 3 tekerrürlü yürütülmüştür. Parseler, 4 L h-1 debili damla sulama sistemiyle sulanmıştır. Araştırma süresince uygulamalarda, toprak derinliğinin 5, 10, 20 ve 30 derinliklerinde sıcaklık değişimleri saatlik olarak kayıt altına alınmıştır. Sera iç ortam sıcaklığı hobo cihazıyla kaydedilmiş, dış ortam sıcaklık değerleri Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü?nden alınmıştır. Solarizasyon uygulaması sonunda, 0-15 cm, 15-30 cm derinliklerden toprak örnekleri alınarak laboratuarda NO3-, NO2-, NH4+, OM, CO2, MBC analizleri ve mikroorganizma sayımları (mantar, bakteri, aktinomiset) yapılarak uygulamalardaki farklar ortaya konulmuştur. Araştırmada, uygulamalar arasında en yüksek toprak sıcaklık değeri 2011 ve 2012 yıllarında sırasıyla 53-58.5 oC olarak balonlu solarizasyon ve geleneksel solarizasyon uygulamalarında belirlenmiştir. Solarizasyon uygulamasında toprak üst yüzeyinde daha hızlı ısı artışı kaydedilirken, alt katmanlara doğru ısı artışında düşüş olduğu belirlemiştir. Balonlu solarizasyon ve balonlu sulu solarizasyon uygulamalarında ısı artışı toprağın alt katmanlarında daha yüksek olduğu ve ısı korunumunun diğer uygulamalara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Solarizasyon uygulamaların kontrol uygulamalarıyla karşılaştırıldığında, azot formlarının yarayışlılığını artırıcı etkisi olduğunu ve toplam mineral azot miktarı ilk yıl en yüksek Biofumigasyon (BioSol) uygulamasında belirlenirken, ikinci yıl en yüksek balonlu solarizasyon (BSol) uygulamasında belirlenmiştir. Toprak mikroorganizma faaliyeti, yıllara göre değişim göstermekle beraber deneme öncesi yapılan toprak örnekleri analizlerine göre daha yüksek değerler belirlenmiş ve uygulamaların toprak mikroorganizma faaliyetlerini artırıcı yönde olduğu saptanmıştır. Isparta gibi yazları kısmen serin geçen yörelerde de örtü altı yetiştiriciliğinde solarizasyon uygulamaların başarılı sonuçlar vereceği sonucuna varılmıştır.Uygulamada ilk kez denenen balonlu sulu solarizasyon uygulamasında kullanılan PE örtü malzemesinin geliştirilerek, solarizasyon uygulamalarında kullanılması yeni bir teknoloji olarak karşımıza çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
Experiments of this thesis were carried out at the Suleyman Demirel University, Agricultural Research and Implementation Area in 90 m2 plastic cover greenhouse for two years, at 2011 and 2012. Four different solarization cover materials such as traditional solarization, bubbled solarization, water containing bubbled solarization and bio-fumigation were tested with subject to soil temperature increment. Solarization was realized throughout 8 week at 2x2 m plots with 3 replicates. Plots were irrigated using 4 liter per hour capacity drip irrigation system. During the experiment, hourly soil temperatures have been recorded at the soil depths of 5, 10, 20 and 30 cm. In greenhouse temperature values were recorded by HOBO whereas ambient temperature values were obtained from Turkish State Meteorological Service. At the end of solarization applications soil samples from 0-15 cm and 15-30 cm depths to evaluate their NO-3, NO-2, NH4+, organic matter, microbial biomass carbon (MBC) contents, CO2 production and number of fungi, bacteria and actinomyces. Among the experimental years, the highest soil temperature values were recorded as 53 and 58,5 oC for 2011 and 2012 at bubbled and conventional solarization applications, respectively. Although temperature increments in top layer were more significant than the sub layers; in contrast, temperature increments in sub layers at the variants of bubbled and water containing bubbled solarization were higher. These variants have also been conserved gained heat for longer time comparing to other applications.Availability of the nitrogen forms in the soils were increased depends on the solarization applications. The highest soil mineral nitrogen contents were determined in bio-fumigation in first year of the experiment whereas in bubbled solarization at second year. Microbial activity of the soil showed fluctuation as a matter of experimental years; however, considering to pre-trial soil activity, solarization applications were positively effective on soil micro-biota. Results obtained revealed that, solarization application in greenhouses may successfully practice in the relatively cool areas such as Isparta region. Moreover, firstly introduced water containing bubbled solarization material has a unique effects on soil parameters; therefore, it is promising for the future.