Eğirdir gölü, gümüşi havuz balığı, Carassius gibelio (Bloch, 1782) avcılığında kullanılan farklı göz büyüklüğündeki monofilament ve multifilament fanyalı ağların seçiciliği
Selectivity of monofilament and multifilament trammel nets having different mesh size in fishing of prussian carp, Carassius gibelio(Bloch, 1782) in lake Eğirdir
- Tez No: 341698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. METE KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Eğirdir Gölü, fanyalı ağlar, monofilament, multifilament, seçicilik, seçicilik faktörü, gümü?i havuz balığı, Carassius gibelio, Lake Eğirdir, trammel nets, monofilament, multifilament, selectivity, selectivity factor, silver crussian carp, Carassius gibelio
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada; 100, 110 ve 120 mm göz açıklığına sahip monofilament ve multifilament fanyalı ağların seçicilik özellikleri tespit edilmiştir. Çalışma, Eğirdir Gölü?nde bulunan gümüşi havuz balığı Carassius gibelio(Bloch,1782) üzerine yapılmıştır. Seçicilik parametrelerinin belirlenmesinde Holt (1963) tarafından geliştirilen dolaylı tahmin yöntemi kullanılmıştır. Araştırma boyunca avlanan toplam 608 adet balığın % 65,8?i monofilament ve % 34,2?si multifilament fanyalı ağlarla yakalanmıştır. Boy-ağırlık ilişkisi ise W=0,016. L3,1354, R2=0,8663 olarak bulunmuştur. Monofilament ağların ortak seçicilik faktörü OSF=4,753 ve ortak standart sapması OS=2,347 olarak hesaplanmıştır. 100, 110 ve 120 mm göz açıklıklarına göre gümüşi havuz balığı için ortak seçicilik faktörü kullanılarak belirlenen optimum yakalama boyları sırasıyla 23,77; 26,14 ve 28,52 cm?dir. Multifilament ağların ortak seçicilik faktörü OSF=5,069 ve ortak standart sapması OS=1,855 olarak tespit edilmiştir. Bu ağların hesaplanan optimum yakalama boyları ise sırasıyla 25,35; 27,88 ve 30,42 cm?dir. Çalışmalar sonucunda monofilament fanyalı ağların seçiciliğinin multifilament fanyalı ağların seçiciliğinden daha az olduğu görülmüştür. Ayrıca hesaplanan optimum yakalama boyları ile Eğirdir Gölü?ndeki gümüşi havuz balığının ilk üreme boyu karşılaştırılmıştır. Buna göre kullanılan ağların gümüşi havuz balığı stokları üzerinde bir baskı oluşturmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been investigated that the characteristics of the selectivity of monofilament and multifilament trammel nets having 100, 110, 120 mm mesh size. This study was carried out on prussian carp (Carassius gibelio Bloch,1782) caught in Lake Eğirdir. An indirect method developed by Holt (1963) was used for determining the selectivity parameters. During the study, 608 fish were caught,65.8 % and 34.2 % of them were caught by monofilament and multifilament trammel nets, respectively. It has been found that the length-weight relationship are W=0,016. L3,1354, R2=0,8663. Common selection factor as OSF=4,753 and common standard deviation as OS=2,347 were calculated for monofilament trammel nets. Common selection factor used of the optimum catch lengths of prussian carp in 100, 110 and 120 mm mesh size were 23.77; 26.14 and 28.52 cm respectively. Common selection factor as OSF=5,069 and common standard deviation as OS=1,855 were calculated for multifilament trammel nets. The optimum catch lengths were 25.35; 27.88 and 30.42 cm respectively. Selectivity of monofilament trammel nets was estimated more less than selectivity of multifilament trammel nets.Besidesthe optimum catching lengths were compared with lenghts at first maturity of prussian carp in Lake Eğirdir. Trammel nets of this studydo not cause the overfishing on the silver crucian carp stock.