Bazı bitki büyüme düzenleyicilerinin golden delicious elmasında çiçeklenme düzensizliği, verim ve vegetatif gelişime etkileri
The effects of some plant growth regulators on irregular flowering yield and vegetative growth in golden delicious apple
  1. Tez No: 341709
  2. Yazar: AYŞE NİLGÜN ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA KOYUNCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Periyodisite, gibberellin, etefon, Pro-Ca, ürün yükü yönetimi, meyve kalitesi, pas, tohum sayısı, partenokarpi, acı benek, sürgün uzunluğu, CH:N oranı, var yılı, yok yılı, Alternate bearing, gibberellin, ethephon, Pro-Ca, crop load management, fruit quality, russet, seed number, parthenocarpy, bitter pit, shoot growth, CH:N ratio, on year, off year
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada; GA4+7, etefon ve Pro-Ca uygulamalarının M9 anacına aşılı Golden Delicious elmasında çiçeklenme düzensizliği, verim, vegetatif gelişim ve meyve kalitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla 2010 ile 2012 yılları arasında iki farklı deneme yürütülmüştür. Aynı ağaçlar üzerinde üç yıl süreyle farklı bitki büyüme düzenleyici uygulamaları yapılan birinci denemede; yıl seçmeden (var yılı, yok yılı) üniform yapıdaki ağaçlara her yıl aynı uygulamalar yapılmıştır. İkinci denemede ise farklı ürün yüküne sahip ağaçlar kullanılmış ve 2010 yılında var yılı ağaçlarına etefon, yok yılı ağaçlarına ise GA4+7 uygulaması yapılmıştır.Golden Delicious elmasında aynı ağaçlar üzerinde GA4+7 uygulaması 3. yılda kontrole kıyasla çiçeklenme değerlerini %28-48 oranında, ağaç başı meyve sayısını ise %44 oranında azaltarak ürün yoğunluğunda yaklaşık %50 oranında bir azalış sağlamıştır. Buna karşın ağaç başı verim ve gövde kesit alanına düşen meyve ağırlığı değerlerinde önemli bir farklılık görülmemiştir. Nitekim GA4+7 uygulaması yıllara göre meyve iriliğinde %15-49 oranında artış sağlamıştır.İkinci denemedeki yok yılı (2010) GA4+7 uygulamasından benzer sonuçlar elde edilmiş olup, bir sonraki var yılında kontrole göre çiçek yoğunluğunun %17-45 oranında azaldığı saptanmıştır.Etefon ve Pro-Ca uygulamalarının çiçeklenme üzerine olan etkileri genel olarak önemsiz bulunmuştur.Ardışık yıllardaki ağaç başı verim değerlerine göre hesaplanan periyodisite eğilim indeksi; kontrol ve Pro-Ca uygulanan ağaçlarda yüksek, etefon uygulananlarda orta, GA4+7 uygulananlarda ise düşük (0.41) bulunmuştur. Ağaç başına hüzme sayısı esas alınarak hesaplanan değiştirilmiş periyodisite eğilim indeksine göre ise; GA4+7 uygulanan ağaçlarda periyodisite şiddetinin orta, diğer bütün uygulamalarda ise yüksek olduğu saptanmıştır.Vegetatif gelişimin kontrolünde en etkili uygulamanın Pro-Ca olduğu ve sürgün uzunluğunu %40-43 oranında azalttığı saptanmıştır.GA4+7, etefon ve Pro-Ca uygulamalarına kıyasla meyve kalitesi açısından daha iyi sonuçlar sağlamıştır. GA4+7'nin meyve iriliği ve boy/çap oranındaki artışla birlikte pas oluşumunun kontrolünde de çok etkili bir uygulama olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was determined that effects of GA4+7, ethephon and Pro-Ca applications on irregular flowering, yield, vegetative growth and fruit quality in Golden Delicious apple variety grafted onto M9 rootstock. For this purpose, two different trials were carried out between 2010 and 2012. For a period of three years on the same trees in the first experiment, different plant growth regulator applications were made of the same application every year without tree selection (on year or off year) which were uniform size. In the second experiment, the trees having different crop load, and was applied ethephon to on year trees, while sprayed GA4+7 to off year trees in 2010.GA4+7 application that used same trees in Golden Delicious apple was reduced flowering by 28-48% and the number of fruit per tree by 44% in third years compared to control. GA4+7 treatment provided an approximately 50% decrease in crop density. However, there was no significant difference in yields per tree and fruit weight per trunk cross-sectional area values (yield efficiency). Indeed, depending on the years, GA4+7 application supplied an increase in the rate of 15-49% fruit sizeSimilar results were obtained GA4+7 application of only off year in the second experiment. It was reduced flower density by 17-45% in the next on year compared to control.In general, applications of ethephon and Pro-Ca had no significant effects on flowering.Biennial bearing index calculated according to the values of yield per tree consecutive years (2010-2012) were determined the high both control and Pro-Ca treatments. Ethephon, however, were the middle group and GA4+7 applicated trees were low group with the 0.41 index value. Modified biennial bearing index calculated according to the values of flower clusters per tree only GA4+7 treatment were the middle group, whereas the others were the high group.Pro-Ca was the most effective application of vegetative growth control. It was reduced shoot length the rate of 40-43%.GA4+7 treatments had better results than ethephon and Pro-Ca for fruit quality. It was determined that GA4+7 had very effective treatment for russet control in addition to an increase fruit size and fruit length/diameter ratio.