Antalya körfezi doğu kıyıları hidroid polip faunası
Hydroid polyp fauna of the eastern coast of the gulf of Antalya
  1. Tez No: 341710
  2. Yazar: SERA ÖVGÜ URCUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL İBRAHİM TURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Zooloji, Marine Science, Aquatic Products, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Cnidaria, Hidroid, Hydrozoa, Akdeniz, Bentos, Cnidaria, Hydroid, Hydrozoa, Mediterranean, Benthos
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, 2011- 2012 yılları arasında, Antalya Körfezi Doğu Kıyıları?nda yer alan üç farklı istasyonda (Fener, Side, Alanya) dağılım gösteren hidroid polipleri belirlemek amacı ile mevsimsel örneklemelerle yürütülmüştür. Çalışma alanımızda örnekler apnea dalışlarla üst infralittoral bölgeden alınmış ve ortamın bazı fizikokimyasal özellikleri (tuzluluk, sıcaklık, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik) belirlenmiştir. Türlerin teşhisinde dünya denizleri ve Akdeniz?de hidroid poliplerle ilgili yapılan sistematik çalışmalardan yararlanılmıştır. Bölgenin fizikokimyasal özelliklerinin genel olarak Doğu Akdeniz su kalitesi özellikleri ile benzerlik gösterdiği sonucuna varılmıştır. Çalışma sonucunda, bölgede hidroid polip faunasının 9 familyaya ait 14 tür ile (Eudendrium capillare, Turritopsis nutricula, Pennaria disticha, Coryne muscoides, Aglaophenia picardi, Halopteris diaphana, Scandia gigas, Scandia michaelsarsii, Sertularella eliisi, Salacia desmoides, Dynamena disticha, Clytia hemisphearica, Clytia noliformis, Campanularia volubilis) temsil edildiği belirlenmiştir. Bu türlerden, T. nutricula, C. muscoides, A. picardi, H.diaphana, S. gigas, S. michaelsarsii, S. eliisi, S. desmoides, D. disticha, C.noliformis, C. volubilis Türkiye hidroid polip faunası için yeni kayıtlardır. C. hemisphaerica, H. Diaphana, P. disticha ve E. capillare ise çalışma alanım,ızın yaygın türleridir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine fauna of the hydroid polyps of the East Coasts of Gulf of Antalya in three different stations (Fener, Side, Alanya) between 2011-2012 years with the seasonal sampling. In the study area, the samples were taken from the up infralittoral area with the apnea divings and some phycochemical features (salinity, degree, dissolved oxygen, electrical conductivity) of the environment were determined. For identification of species, the World and the Mediterranean hydroid polyp sistematic studies were used. It has been determined that, water quality and physico-chemical characteristics of the study region are generally similar to the Eastern Mediterranean region. Hydroid polyp fauna of the study area is represented by 14 species belonging to 9 families (Eudendrium capillare, Turritopsis nutricula, Pennaria disticha, Coryne muscoides, Aglaophenia picardi, Halopteris diaphana, Scandia gigas, Scandia michaelsarsii, Sertularella eliisi, Salacia desmoides, Dynamena disticha, Clytia hemisphearica, Clytia noliformis, Campanularia volubilis). From these species, T. nutricula, C. muscoides, A. picardi, H.diaphana, S. gigas, S. michaelsarsii, S. eliisi, S. desmoides, D. disticha, C.noliformis, C. volubilis are new records for the hydroid polyp fauna of Turkey and C. hemisphaerica, H. Diaphana, P. disticha and E. capillare are common species of our study area.