Hümik asitlerin yağ asitleriyle interaksiyonu
The interaction of humic acids with fatty acids
  1. Tez No: 341718
  2. Yazar: YELİZ AKYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hümik asit, yağ asidi, yüzey aktif madde, Humic Acid, Fatty Acid, Surfactant
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hümik asit veya tuzlarının, çeşitli bitkilerin yağlarından elde edilen yağ asitleriyle, yüzey aktif madde varlığında kompleks oluşturulması çalışması gerçekleştirilmiştir. Hümik asitlerin yüzey aktif maddeleri ile yaptığı bileşikler karakterize edilmiştir. Yüzey aktif maddeleri olarak lineer alkil benzen, sodyum loril eter sülfat ve trietanolamin kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı bir doğal polielektrolit olan hümik asit ile iyonik yüzey aktif maddelerinin reaksiyona tabi tutularak yeni bir polimer madde üretmektir. Çalışma, yeni polimer maddenin yapım aşamasını ve yapı olarak karakterize edilmesini kapsamaktadır. Amaca ulaşmada enstrümantal analiz teknikleri olan FTIR ve UV-visible spektroskopileri kullanılmıştır. Kompleksin oluşum mekanizmasının, karbonil gruplarıyla hidroksil gruplarının arasındaki hidrojen bağı oluşumunu içeren güçlü intermoleküler interaksiyon ile gerçekleştiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Humic acid or its salts, with fatty acids derived from oils of various plants, the creation of the complex was carried out in the presence of surfactant. The compounds of humic substances with surfactant were characterized. As a surfactant linear alkylbenzene, sodiumlauryl ether sulfate and triethanolamine were used. The purpose of this study was to produce a new polymer material by reacting ionic surfactants with humic acid which is a natural polyelectrolyte. The study includes the synthesizing of newpolymer material and characterizing its structure. To achieve the goal, the analysis techniques of FTIR and UV-visible spectroscopy were used. It was thought that the mechanism of the complex formation is realized by making strong intermolecular interaction like hydrogen bonds between the carbonyl groups in humic acid and hydroxyl groups in fatty acids.