Humik asitlerin etlik piliçlerin performansına etkileri
Effects of humic acids on broiler performance
  1. Tez No: 185586
  2. Yazar: İSA COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Humic acids, Broiler, Performance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
HUMİK ASİTLERİN ETLİK PİLİÇLERİN PERFORMANSINA ETKİLERİÖZETBu çalışma etlik piliçlerin içme suyuna humik asitler ilavesinin canlı ağırlık artışı, yemtüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas ve bazı bağırsak özellikleri üzerine etkileriniaraştırmak için düzenlenmiştir. Araştırma tesadüf parselleri deneme deseninde, 480 adet karışıkcinsiyette Ross 308 etlik piliç, dört muamele grubunda ve dört tekerrürlü (her tekerrürde 30hayvan) olarak, 42 gün süreyle yürütülmüştür. Bütün civcivler toz formda ticari bir yemle serbestyemlenmiştir. Deneme gruplarına, günlük kg canlı ağırlık için: 1) 0 (H0), 2) 1.7 (H1), 3) 5.1 (H2)ve 4) 8.1 ppm (H3) humik asitler içerecek şekilde oluşturulmuş ve humik asitler içme suyunakatılmıştır. Yem tüketimi ve canlı ağırlık değerleri denemenin 21. ve 42. gününde kaydedilmiştir.Veriler tek yönlü varyans analizi ile test edilmiştir. Canlı ağırlık artışı bakımından H1 grubukontrol grubundan hem 21-42. hem de 0-42 günlük dönemde daha yüksek bulunmuştur(P0.05).
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF HUMIC ACIDS ON BROILER PERFORMANCEABSTRACTThis study was carried out to investigate the effect of humic acids (HA) supplementationprovided through drinking water on performance, carcass and some gut traits of broilers. In arandomized design, 480 mixed-sexes Ross 308 broilers were allocated into four experimentalgroups consisted of four replicate (30 birds per replication). All birds were housed in pensover 42 day. All chickens were offered ad libitum a commercial diets in mash form.Treatments were: 1) 0 (H0), 2) 1.7 (H1), 3) 5.1 (H2) and 4) 8.1 ppm (H3) HA per kg weightsupplemented in drinking water. Feed intake, body weight were recorded at 21st and 42nddays of trial. Data were analyzed by one way ANOVA. Live weight gain was higher in H1group than control group both on 21-42 and 0-42 day periods (P0.05). The H2 treatment caused an increase in liver weightcompared to control group. Gut length and gut weight was higher H1, H2 and H3 groupscompared to control group. These results show that 1.7 ppm HA supplementation increasedlive weight gain and feed consumption.