Nervus Ischıadıcus'un insan fetuslarında mikroanatomik ve topografik olarak araştırılması
Microanatomical structure and topografic anatomy of sciatic nerve in human fetuses
- Tez No: 341800
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKMUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fetus, siyatik sinir, varyasyon, gelişim, gluteal bölge
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
N. ischiadicus vücudun en uzun ve kalın siniri olup, fossa poplitea?da n. tibialis ve n. peroneus communis dallarına ayrılır. N. ischiadicus?un gluteal bölgede ve uyluk arka yüzünde seyri esnasında anatomik varyasyonlar görülebilmektedir. Bu anatomik varyasyonların, piriformis sendromu, siyatika, koksidini ve kas atrofisi gibi klinik durumlarda etkisi olabilir. Bu durum, n. ischiadicus ve bu sinirin alt ekstremite de dalların ayrılma yerlerinde cerrahi girişimlerde bulunacak klinisyenler tarafından dikkate alınması gerektirmektedir. Çalışmamızda insan fetuslarında n. ischiadicus?un morfometrik gelişiminin gestasyonel yaşa göre değerlendirilmesi ve bu sinirin seyri boyunca oluşan anatomik varyasyonların cinsiyete ve trimesterlere göre görülme insidanslarının belirlenmesi, n. ischiadicus?un komşu yapılar ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Bu çalışma, gestasyonel yaşları 9-40. haftalar arasında olan anomalisi olmayan toplam 60 spontan abort fetus üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma da n. ischiadicus?un gluteal bölge ve uyluk arka tarafındaki yerleşimi belirlendikten sonra sinir ve sinirin komşu yapıları ile ilgili morfometrik ölçümler gerçekleştirildi. Tüm parametreler için trimesterlere göre ortalamalar tespit edildi ve bütün parametrelerin gestasyonel yaş ile birlikte arttığı belirlendi (p0.05). Çalışmamızda n. ischiadicus?un n. tibialis ve n. peroneus communis (n. fibularis) dallarına; sağ ve sol tarafta toplamda 120 vakanın 99 tanesinde (%82,5) fossa poplitea içerisinde, vakaların 19 tanesinde (%15,83) fossa poplitea üzerinde bir seviyede ayrıldığı tespit edildi. 2 vaka da (%1,67) ise sinir yüksek divizyon gösterdiği belirlendi. Ayrıca çalışmamızda n. ischiadicus?un m. piriformis?e göre durumu değerlendirildi. Toplam 120 vakanın 118 (%98,3) tanesinde n. ischiadicus?un hem sağ tarafta hem de sol tarafta m. piriformis?in altından tek parça halinde çıktığı kalan 2 (%1,67) vaka da ise sinirin yüksek divizyon gösterdiği ve bununla beraber vakalrdan birinde sadece sağ tarafta sinirden ayrılan n. tibialis dalının m. piriformis?in altından, n. peroneus communis dalının ise m. piriformis?in arasından geçtiği belirlendi. Çalışmamızın fetal dönemde n. ischiadicus?un gelişimi ile ilgili önemli veriler sağlayacağı ve bu verilerin de ilgili klinik branşlara katkısının olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Microanatomical structure and topografic anatomy of sciatic nerve in human fetuses The longest and thickest nerve of the body, sciatic nerve is divided into tibial and common peroneal nerve in the popliteal fossa. Anatomical variations can be seen during the course of sciatic nerve at the gluteal region and posterior compartment of the thigh. These anatomical variations may contribute to piriformis syndrome, sciatica, coccygodynia and muscle atrrophy. This should be taken into account by clinicians. The aim of this study was to evaluate the morphometric development, the correlation between sciatic nerve and relative structure, determine the incidences of anatomical variations which was to be during the course of this nerve according to gender and trimester. In this study which was carried out on 60 spontaneous abortion human fetuses aged between 9-40 weeks of gestation without anomalies. After the determining the localization of sciatic nerve, morphometric measurements were carried out about sciatic nerve and relative structures.