Akut ve kronik graft-versus-host hastalığı olan hastalarda immün yetmezlik parametreleri
Immunodeficiency parameters in patients with acute and chronic graft-versus-host disease
  1. Tez No: 341832
  2. Yazar: ELMAS UZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: GVHH, immün yetmezlik parametreleri, flowsitometrik analiz, GVHD, immune deficiency parameters, flow- cytometric analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Allojenik hematopoetik kök hücre transplantasyonu (AHKHT); pek çok malign ve nonmalign hastalık için standart tedavi haline gelmiştir. Graft-Versus-Host Hastalığı (GVHH), AHKHT sonrası en sık görülen komplikasyondur. GVHH alıcının antijen presente eden hücreleri ile donörün matür T hücreleri arasındaki etkileşim sonucunda oluşur. Allojenik hematopoetik kök hücre transplantasyonu sonrası enfeksiyöz komplikasyonlar mortaliteyi önemli ölçüde etkileyen major bir problemdir. AHKHT sonrası tam bir immün yapılanma yıllar almaktadır ve AHKHT yapılan hastalarda immün yetmezlik tablosu oluşmaktadır. GVHH, immün yetmezlik tablosunu daha da ağırlaştırmaktadır. Çalışmamızda AHKHT yapılmış 60 hastanın flow-sitometrik olarak immün yetmezlik parametrelerinin analizlerini ve immünglobulin düzeylerini retrospekif olarak inceledik. 27 hastada GVHH mevcuttu, 33 hastada GVHH mevcut değildi. GVHH?nın immün yapılanmaya etkisini incelemeyi amaçladık. GVHH olan bireylerle olmayanların karşılaştırmasında; nötrofil oranları GVHH olan grupta daha yüksek; lenfosit, monosit, total T lenfosit (CD3+), NK hücre (CD16+/56+), eozinofil oranları daha düşük tespit edildi. GVHH olan ve olmayan gruplar arasında B lenfosit (CD19+) oranları ve CD4+/CD8+ oran arasında fark saptanmadı. Akut GVHH (AGVHH), kronik GVHH (KGVHH) ve GVHH olmayan gruplar arasındaki karşılaştırmada nötrofil oranları akut ve kronik GVHH olan gruplarda GVHH olmayanlara göre yüksek olarak tespit edildi. Lenfosit ve NK hücre (CD16+/56+) oranları hem akut ve hem kronik GVHH olan gruplarda GVHH olmayanlara göre daha düşüktü. Monosit ve total T lenfosit (CD3+) oranları AGVHH olan grupta düşük olarak saptandı. Eozinofil oranları KGVHH olan grupta daha düşüktü. B lenfosit (CD19+) oranları ve CD4+/CD8+ oranları arasında AGVHH, KGVHH ve GVHH olmayan gruplar arasında fark saptanmadı. İmmünglobulin düzeyleri açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Sonuç olarak; GVHH olan hastalarda, AHKHT sonrası daha ağır immün yetmezlik tablosu oluşmaktadır. GVHH olan hastalarda enfeksiyon ve dolayısıyle mortalite ve morbidite riskinin daha yüksek olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Allogeneic hematopoietic stem- cell transplantation (AHSCT) has become a standart treatment for many malignant and nonmalignant disorders. Graft-Versus-Host Disease (GVHD), is the most common complication following AHSCT. GVHD is a consequence of interactions between antigen presenting cells of the recipient and mature T-cells of the donor. Infectious complications are a major problem contributing to significant mortality after AHSCT. Following AHSCT immune reconstitution continues for years and immune deficiency occurs in patients who underwent AHSCT. GVHD aggravates existing immune deficiency. In this study, we examined immune deficiency parameters analysis by flow- cytometry and immunoglobulin levels in 60 patients who underwent AHSCT, retrospectively. Twenty-seven patients had GVHD and thirty-three didn?t have. We aimed to examine the effect of GVHD on immune reconstitution. We showed that; neutrophil ratios incresed and lymphocyte, monocyte, total T lymphocyte (CD+3), natural killer cell (CD16+/56+), eosinophil ratios decreased in patients with GVHD. There was no stastistically significant B lypmhocyte (CD19+) ratios and CD4+/CD8+ ratio between GVHD and non-GVHD groups. Neutrophil ratios incresed in acute and chronic GVHD groups compare with non-GVHD group. Lymphocyte, NK cell (CD16+/56+) ratios decreased both acute and chronic GVHD groups compare with non-GVHD group. Monocyte and total T lymphocyte ratios decreased in AGVHD group. Eosinophil ratio decreased in CGVHD group. There was no stastistically significant B lymphocyte (CD19+) ratio and CD4+/CD8+ ratio among acute, chronic and non-GVHD groups. There was no stastistically significant immunoglobulin levels among groups. As a conclusion, immune deficiency is more severe in patients with GVHD after AHSCT. These results suggest that infection risk and mortality and morbidity due to the infection are increased in patient with GVHD.