Baş ve boyun yerleşimli vasküler malformasyonlarda endovasküler yaklaşım
Endovascular management of the head and neck vascular malformations
  1. Tez No: 341831
  2. Yazar: ZEYNEP ÖRNEK ÖCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bleomisin, embolizasyon, NBCA, onyx, polidocanol, skleroterapi, vasküler malformasyon, Bleomycin, embolization, NBCA, onyx, polidocanol, sclerotherapy, vascular malformation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Vasküler malformasyonlar anormal anjiogenesis sonucu oluşan lokalize veya generalize konjenital vasküler lezyonlardır. Bu lezyonların doğru sınıflandırılması uygun ve doğru tedavi yaklaşımının belirlenmesi açısından oldukça önem taşır. Vasküler malformasyonların tedavisinde lazer, cerrahi rezeksiyon, endovasküler tedavi veya bunların kombinasyonu uygulanabilir. Cerrahi tedavinin küçük ve lokalize olan lezyonlarda başarı oranı yüksektir. Ancak çoğu zaman lezyonun tamamen çıkarılması mümkün olmayıp cerrahi girişim genellikle nüks, lezyonların büyümesi, kozmetik sorunlar ve kanama gibi komplikasyonlar ile sonuçlanabilir. Günümüzde perkutan embolizasyon ve skleroterapi semptomatik vasküler malformasyonların tedavisinde ilk seçenek olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaç, baş ve boyun yerleşimli vasküler malformasyonlarda endovasküler tedavi ve sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Mart 2010 ile Mart 2013 tarihleri arasında baş ve boyun yerleşimli vasküler malformasyon lezyonu nedeni ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Girişimsel Radyoloji Ünitesi?nde skleroterapi ve embolizasyon tedavisi yapılmış 50 olgu (29 kadın, 21 erkek; yaş aralığı 2 gün?64 yıl; ortalama 22,8 yıl) dahil edildi. Sklerozan madde olarak venöz malformasyonlarda Polidocanol, lenfatik malformasyonlarda Bleomisin kullanıldı. Yüksek akımlı vasküler malformasyonlarda ise embolizan madde olarak n-bütil siyanoakrilat veya Onyx kullanıldı. Toplam 105 seans (1?9; ortalama 2,1 seans) embolizasyon ve skleroterapi işlemi yapıldı. Bulgular: Semptomatik ve radyolojik olarak değerlendirilen olguların hepsinde lezyonların boyutlarında küçülme ve şikayetlerinde belirgin azalma tespit edildi. Sonuç: Vasküler malformasyonlarda endovasküler tedavi; doğru sınıflandırma yapıldığı, uygun sklerozan madde ve yöntem seçildiği sürece güvenilir ve etkin bir seçenektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Vascular malformations are localized or generalized congenital vascular lesions caused by abnormal angiogenesis. The correct classification of these lesions is very important for determination of appropriate and accurate treatment approach. Laser therapy, surgical resection, endovascular therapy or a combination of these methods can be applied for the treatment of vascular malformations. Although surgical treatment has a high success rate for small and localized lesions, it can not always provide complete removal of the lesion and may result in complications such as lesion recurrence, cosmetic problems and bleeding. Recently, percutaneous embolization and sclerotherapy is being used as the first choice in the treatment of symptomatic vascular malformations. Our aim in this study, is to evaluate the results of endovascular treatment of head and neck located vascular malformations. Materials and method: Patients with head and neck located vascular malformations, between March 2010 and March 2013, who underwent percutaneous endovascular treatment were enrolled into the study. For the 50 patients (29 female, 21 male) with a mean age of 22,8 years (range, 2 day-64 years); who were included into this study, 105 percutaneous treatment (1-9; mean 2,1) procedures were performed. Polidocanol and bleomycin were used as sclerosing agent for low-flow vascular malformations. Where as in the treatment of high-flow vascular malformations, n-butyl cyanoacrylate or onyx was used as embolic agent. Results: Radiologically reduction in size of all lesions and clinically a significant decrease in complaints in all patients were detected. Conclusion: When the lesions are classified correctly and the appropriate treatment option and sclerosing agent is selected endovascular treatment of vascular malformations is an effective and reliable method for vascular malformations.