İnflamatuar barsak hastalıklarında MR enterografinin etkinliği
The efficacy of MR enterography on inflammatory bowel diseases
- Tez No: 341833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM DOĞANAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Chron Hastalığı, Ülseratif Kolit, MR Enterografi, Crohn?s Disease, Ulcerative Colitis, MR Enterography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: İnflamatuar barsak hastalığı olan olgularda MR enterografinin etkinliğinin değerlendirilmesi. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya Mart 2013 ? Temmuz 2013 tarihleri arasında aktif evrede olduğu; kolonoskopi ve cerrahi işlemler sonrasında histopatolojik olarak doğrulanan inflamatuar barsak hastalığı olan 20 hasta dahil edildi ve bu hastalara MR enterografi tetkiki yapıldı. MR enterografi?de saptanan, tutulum gösteren barsak segmentlerinde aktif inflamasyonun primer ve sekonder bulguları araştırıldı. Ayrıca bu segmentlerin kontrastlanma paternleri ve farklı b değerlerinde alınan difüzyon MR görüntülerde kısıtlılığın derecesi kendi arasında karşılaştırılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 20 hastanın 18?i Crohn Hastalığı, 2?si Ülseratif Kolit tanılarını almış olan hastalardı. 20 hastada, toplam 48 barsak segmentinde tutulum bulguları tespit edildi. Bunlardan %19.5?i (9) jejunum tutulumu, %28.2?si (13) terminal ileum tutulumu, %28.2?si (13) non-terminal ileum tutulumu, %6.5?i (3) sağ kolon tutulumu, %8.6?sı (4) sol kolon tutulumu ve %8.6?sı (4) rektum tutulumu idi. 2 Ülseratif Kolit hastasında, 2 barsak segmentinde tutulum vardı, bu tutulumlar sol kolon ve rektumda gözlendi. Hastalarımızın tamamında 20 (%100) aktif evre bulguları olup, toplam 48 barsak segmentinde aktif faz bulguları mevcuttu. 13 (%65) hastada kronik evre bulguları olan 21 barsak segmenti olup, bu segmentlerde aktivasyon ile uyumlu bulgular mevcuttu. Sonuç: MR enterografi tetkiki, özellikle tanı almış inflamatuar barsak hastalığı olan olgularda; takipte kullanılabilecek, hastalığın aktivitesi hakkında değerli bilgiler veren non-invaziv, günümüzde giderek yaygınlaşan önemli bir tanı aracıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to search the efficacy of MR enterography on inflammatory bowel diseases. Material and Method: Twenty patients with active inflammatory bowel disease which were diagnosed histopathologically by colonoscopy or surgery on the time period of March to July 2013 were included and underwent MR enterography. Also these segments? contrast pattern and diffusion MRI b values were compared. Results: 18 patients had diagnosed Chron?s Disease, 2 patients had diagnosed ulcerative colitis. 48 bowel segment inflammatory changes have detected in 20 patients. 9 (19.5%) inflammatory changes detected in jejunum, 13 (28.2%) in terminal ileum, 13 (28.2%) in non-terminal ileum, 3 (6.5%) in right colon, 4(8,6%) in left colon and 4(%8,6) in rectum. 2 bowel segments were effected and they were left colon and rectum in 2 ulcerative colitis patients. All patients were in active stage of the disease and 48 bowel segments had the active inflammatory changes and 21 bowel segments had the chronic inflammatory changes. There were chronic stage in 21 bowel segment which were active in 13 patients. Conclusion: MR enterography which is non invasive and gets become widespread can identify the active bowel segments of inflammatory bowel disease and can be used for the patients who were diagnosed inflammatory bowel disease.