Şizofreni hastalarında refraksiyon kusuru ile göz aksiyel uzunluğu ve bazı ön kamara parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of refractive errors, axial eye length and some parameters of anterior chamber in schizophrenia patients
  1. Tez No: 341927
  2. Yazar: SİNEM KESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TONGABAY CUMURCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, refraksiyon kusuru, ön kamara parametreleri, pentakam, optik biyometri, antipsikotik ilaçlar, schizophrenia, refractive errors, anterior chamber parameters, pentacam, optic biometry, antipsychotic drugs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
AMAÇ: Şizofren hastalarda refraksiyon kusuru, göz aksiyel uzunluğu ve bazı ön kamara paremetrelerinin değerlendirilmesi. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada DSM IV-TR tanı kriterlerine göre şizofreni tanısı almış en az 2 yıldır antipsikotik kullanan 70 hasta (48 erkek, 22 kadın) ve yaş, cinsiyet, eğitim ve sosyoekonomik düzey açısından benzer 60 sağlıklı kontrol grubu (35 erkek, 25 kadın) alındı. Hasta ve kontrol grubuna tam bir oftalmolojik muayene yapıldı. Daha sonra Pentacam-Scheimflug (Oculus®, Pentacam, Germany) ile ön segment değerlendirilmesi yapıldı ve ardından Optik biyometri ( Lenstar 900 LS; Haag Streit Köniz, İsviçre ) kullanılarak göz ön-arka uzunlukları ve lens kalınlığı ölçüldü. Hasta grubuna psikiyatri kliniğinde BPRS, SAPS ve SANS ölçekleri uygulandı. BULGULAR: Şizofrenlerde ve kontrol grubunda hafif miyopik şift tespit edilmekle beraber aralarında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktu (p>0.005). Şizofren hasta grubu ile sağlıklı kontrol grubu kornea hacmi (KH), ön kamara hacmi (ÖKH) ve ön kamara derinliği (ÖKD) açısından karşılaştırıldığında, şizofrenlerde KH, ÖKH ve ÖKD istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha düşüktü (sırasıyla p=0.026, p=0.014, p=0.048 ve p=0.005). Lens kalınlığı açısından her iki grup karşılaştırıldığında, şizofren hastalarda lens kalınlığı istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha kalındı (p=0.006). Şizofren hastalarda Pozitif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (SAPS) değeri ile silendirik değer arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulundu (p=0.008). Göz aksiyel uzunluğu, silendirik değer, pupil çapı, keratometrik ortalama değeri ve ön kamara açısı değerlendirilmesinde hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). SONUÇ: Şizofren hastalar ile sağlıklı kontrol grubu arasında refraksiyon kusuru açısından anlamlı bir fark tespit edilmedi. Şizofrenler ile kontrol grubu arasında ön kamara parametreleri yönünden bazı farklar bulundu. Ayrıca şizofrenlerde kullandıkları antipsikotiklere bağlı bazı ön kamara parametrelerinde de farklılıklar mevcuttu. Bu sonuçlar bize şizofrenlerde klinik ve yapısal farklılıklar olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Evaluation of refractive errors, axial eye length and some parameters of anterior chamber in schizophrenia patients. MATERIAL AND METHOD: In the study 70 patients (48 male, 22 female) who were diagnosed with schizophrenia according to DSM IV-TR criteria and received antipsychotic drugs at least 2 years were compared with control group of 60 (35 male, 25 female) patients who were similar in terms of age, gender, education and socioeconomic level. A complete ophthalmologic examination was performed in both of the groups. Then an anterior segment examination was performed via Pentacam-Scheimflug (Oculus®,Pentacam, Germany) and the anterior-posterior length of the eye and lens thickness were measured using optic biometry (Lenstar 900 LS; Haag Streit Köniz, Switzerland). The psychiatric patient group received BPRS, SAPS and SANS assays. RESULTS: Both in the schizophrenics and the control groups, mild myopic shift was detected however there was not a statistically significant difference (p>0.005). The cornea volume (CV), anterior chamber volume (ACV) and anterior chamber depth (ACD) values were lower and there was a statistically significant difference (p=0.026, p=0.014, p=0.048 and p=0.005 respectively). The lens thickness was greater in schizophrenics and it was found statistically significant (p=0.006). A negative correlation between the scale for the assessment of positive symptoms (SAPS) and cylindirical values was detected and found statistically significant (p=0.008). The axial eye length, cylindirical value, pupil diameter, mean keratometric value and the anterior chamber angle revealed no statistical difference between the groups (p>0.05). CONCLUSION: No statistically significant difference was detected in terms of refraction disorders between schizophrenics and healthy control group. Some differences about anterior chamber parameters were found between schizophrenics and control group. Also, some differences about the anterior chamber parameters were detected due to the antipscychiotics that the schizophrenics use too. These results demonstrate that schizophrenics may exhibit clinical and structural differences.