Değişik yöntemlerle hazırlanmış metal alt yapılar ile zirkonya esaslı alt yapıların farklı kenar bitim şekillerindeki marjinal uyumlarının karşılaştırılması
Comparison of the marginal discrepancy of metal and zirconia frameworks produced from various methods on different finish line configurations
- Tez No: 341940
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL DUYMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bitim Şekli, CAD-CAM, Marjinal Uyum, Metal Alt Yapılar, Zirkonyum Alt Yapılar, Finish Line, CAD-CAM, Marginal Adaptation, Different Metal Frameworks, Zirconium Frameworks
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Değişik yöntemlerle hazırlanan metal ve zirkonyum alt yapıların farklı kenar bitim şekillerindeki marjinal uyumlarını in vitro olarak değerlendirmek amacıyla yapılan bu çalışmada, prepare edilmiş dişi temsilen 6 mm kuron boyu ve 3 derecelik aksiyel açıda olacak şekilde 10 adet shoulder, 10 adet de chamfer bitim hattına sahip toplam 20 adet metal güdük hazırlanmıştır. Her bir grup güdük, ark şeklindeki mum bloklara gömülmüş daha sonra silikon esaslı ölçü maddesi ile ölçüleri alınarak 120 adet model elde edilmiştir. Güdükler her bir grupta 20 örnek (10 shoulder, 10 chamfer basamaklı) olacak şekilde 6 gruba ayrılmıştır. 1. Grup konvansiyonel döküm işlemi ile elde edilen Co-Cr, 2. Grup freze ile hazırlanan Co-Cr, 3. Grup direkt lazer metal sinterizasyonu (DLMS) ile hazırlanan Co-Cr, 4. Grup Y-TZP bloklardan manuel dizayn ile hazırlanan Zirkonzahn, 5. Grup presinterize Y-TZP bloklardan CAD-CAM ile hazırlanan Lava, 6. Grup ise sinterize Y-TZP bloklardan CAD-CAM ile hazırlanan DCZirkon örneklerden oluşmuştur. Alt yapıların marjinal uyum değerlendirmeleri stereomikroskop ile yapılmış bu görüntülerinden elde edilen marjinal aralık ölçüm değerleri, Mann Whitney U ve Bonferroni düzeltmeli Kruskal Wallis H Testikullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; marjinal aralık açısından her iki basamak tipinde de en düşük değer Lava grubundaki, en yüksek değer ise Zirkonzahn grubundaki örneklerde saptanmıştır. Tüm grupların marjinal aralık ölçüm değerleri klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the marginal adaptation of metal and zirconium frameworks on different finish line configuration produced from various manufacturing methods using 20 stainless steel dies 10 with shoulder and 10 withchamfer finish line including 6 mm crown height and 3 degree axial angle simulating the prepared tooth. After embedding the each group of die into the arc-shaped waxblocks, impressions were made using silicon based impression material and 120 models were prepared subsequently. The dies were divided into six groups each having 20 samples (10 with shoulder, 10 with chamfer finish line). Group 1 consisted of Co-Cr produced by conventional casting procedure, group 2 of Co-Cr prepared by metalmilling, group 3 of Co-Cr prepared by direct laser metal sinterization (DLMS), group 4of Zirkonzahn prepared from Y-TZP blocks using manuel designs, group 5 of Lava Zirconia produced from presinterized Y-TZP blocks using CAD-CAM and group 6 ofDC-Zirkon prepared from fully sinterized Y-TZP blocks using CAD-CAM. Stereomicroscope were used to evaluate the marginal adaptation of frameworks and marginal gap values obtained from the images were analyzed using Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test with Bonferroni correction.According to the results, in both finish lines, the lowest value of marginal gap was identified in the samples from the Lava group and the highest value was identified in those from Zirkonzahn. Marginal gap values of all groups were found to be within clinically acceptable limits.