İlerleyici keratokonus olgularında riboflavin/UV-A ile korneal çapraz bağlama tedavisinin sonuçları
The results of cross-linking with riboflavin/UV-A in patients with progressive keratoconus
- Tez No: 342041
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERBAĞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Korneal çapraz bağlama, keratokonus, korneal topografi, Corneal cross-linking, keratoconus, corneal topography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Keratokonus kliniğinde ilerleme saptanan olgularda, UV-A/riboflavinle korneal kollajen çapraz bağlama yönteminin sonuçlarının değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: İlerleyici keratokonusu olan 30 olgunun (16 kadın, 14 erkek) 47 gözü çalışmaya dahil edildi. Tüm olguların uygulama öncesi ve sonrasında, düzeltilmemiş ve düzeltilmiş en iyi görme keskinleri, biyomikroskopik bulguları, göz içi basınç ölçümleri, fundus bulguları, pakimetri değerleri ve kornea topografi parametreleri kaydedildi. Bulgular: Olguların ortalama yaşı 18,3 yıl (8-31) ve ortalama takip süresi 7±2.4 ay (3-12) idi. Uygulama sonrasındaki takipler sonucunda ortalama K1, K2, K av, sferik ve silindirik değerlerde sırasıyla; 0.77 D, 0.85 D, 0.80 D, 0.50 D, 0.74 D azalma saptandı. (p< 0.05) Olguların görme keskinliklerinde azalma saptanmadı, uygulama esnasında ve sonrasında önemli bir komplikasyon görülmedi. Sonuç: İlerleyici keratokonus hastalarında yapılan UV-A/Riboflavin ile kollajen çapraz bağlama yöntemi etkin bir prosedürdür. Ayrıca görme keskinliklerinin korunması ve önemli bir komplikasyonun görülmemesi güvenli bir metod olduğunu göstermektedir. Ancak bu tedavinin uzun dönem sonuçlarını değerlendirmek için daha geniş serili, kontrollü, prospektif ve randomize klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate of results of corneal cross-linking with UV-A/riboflavin in patients with progressive keratoconus. Material and Method: 47 eyes with progressive keratoconus of 30 patients (16 female, 14 male) were included in the study. Uncorrected distance visual acuities (UDVA) and corrected distance visual acuities (CDVA), biomicroscopic findings, intraocular pressure measurements, fundoscopic findings, pachymetric measurements and corneal topography parameters were recorded for each patient. Results: The mean age of patients was 18,3 years (8-31) and the mean follow-up duration was 7±2.4 months (3-12). Following the procedure, the mean decrease in K1, K2, K av, spherical and sylindrical values was 0,77 D, 0,85 D, 0,80 D, 0,50 D, 0,74 D. (p< 0.05) There were no cases with decrease in visual acuity and significant complication during or after treatment. Conclusion: Cross-linking with riboflavin/UV-A in patients with progressive keratoconus is an effective procedure and can be considered as safe regarding preservation of visual acuities and absence of significant complication. However, large prospective randomized controlled studies are needed for evaluate the effects of this treatment in long turn.