İlerleyici keratokonus hastalarında hızlandırılmış korneal kollajen çapraz bağlama tedavilerinin karşılaştırmalı sonuçları
Comparative outcomes of accelerated corneal collagen cross-linking treatments at patients with progressive keratoconus disease
  1. Tez No: 544582
  2. Yazar: FEVZİYE ÖZDAVUT ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. SERAP YURTTAŞER OCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İlerleyici Keratokonus, Hızlandırılmış Korneal Kollajen Çapraz Bağlama, Keratometrik ölçüm değerleri, Progressive Keratoconus, Accelerated Corneal Collagen Crosslinking, Keratometric Measurement Values
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışmayla,ilerleyici keratokonus hastalarında uyguladığımız epi-off yöntemiyle farklı sürelerdeki (5 dakika veya 10 dakika) korneal kollajen çapraz bağlama tedavi uygulamalarının tedavi öncesi ve tedavi sonrası 1.ay, 3.ay, 6.ay ve 12.ay kontrollerinde görme keskinliği, refraktif,keratometrik ve pakimetrik değerleri açısından farklılıklarının olup olmadığını hasta dosyalarından retrospektif olarak değerlendirilerek belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma,20 Ocak 2015-22 Ocak 2018 tarihleri arasında retrospektif olarak Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi kornea bolümündeki ilerleyici keratokonus hastalığı olan hastaların hasta dosyaları taranarak, yaşları 18 ile 45 arasında değişmekte olan,80 olgunun 80 gözü değerlendirmeye alınarak yapılmıştır.5 dk süreyle (18 mW/cm² UVA,toplam enerji 5,4 J/cm²,370 nm dalga boyu) (n:40 hastanın 40 güzüne) veya 10 dk süreyle (9 mW/cm² UVA,toplam enerli 5.4 J/cm²,370 nm dalga boyu) (n:40 hastanın 40 gözüne) hızlandırılmış korneal kollajen çapraz bağlama tedavisi (HKKÇB) uygulanmış olan bu 80 hastanın tedavi öncesi ve tedavi sonrası 1.ay, 3.ay, 6.ay ve 12. ay kontrollerinde düzeltilmemiş görme keskinliği (DGK),en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK),sferik ve silindirik (astigmatik) refraktif değerleri ile topografi cihazı ile belirlediğimiz keratometrik ve pakimetrik değerleri,endotel hücre sayıları,merkez maküla kalınlıkları,göz içi basınçları ve retina sinir lifi tabakası değerleri karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Topografik ölçümler kombine Scheimpflug-Placido topografi cihazı (Sirius,Costruzioni Strumenti Oftalmici Inc, İtalya) ile yapılmıştır.Elde edilen sonuçlar istatistiksel yazılım paketi SPSS 23.0 (Statistical Package for the Social Sciences – IBM®) kullanılarak yapıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi %95 güven aralığında ve p değeri p0,05),10 dk uygulaması için ve gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılıkar bulunmamıştır.Progresyon,regresyon ve stabilizasyon oranlarının gruplar içindeki oranına baktığımızda 5dk grubunda 40 hastanın 10'unda (%25) regresyon,40 hastanın 15'inde (%37,5) progresyon,40 hastanın 15'inde (%37,5) stabilizasyon görülürken,10 dakika uygulama grubunda 40 hastanın 6'sında (%15) regresyon,40 hastanın 8'inde (%20) progresyon,40 hastanın 26'sında (%65) stabilizasyon izlenmiştir.Progresyon,regresyon ve stabilizasyon parametrelerinin,gruplar arası yapılan analizlerine bakıldığında 5 dk HKKÇB tedavisi alan grupta tedavi sonrası 12. ayda progresyon (%37,5) ve regresyon (%25) oranları istatistiksel anlamlı olarak yüksek (p0,05).Kornea düz keratometrik değerleri (K1),kornea ön elevasyonl değerleri (Kvf),retina sinir lifi tabakaları (RNFL),göz içi basınçları (GİB) ve merkezi maküla kalınlıkları (SMK) açısından tedavi öncesine göre tedavi sonrası ve iki işlem grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: HKKÇB (hızlandırılmış korneal kollajen çapraz bağlama) tedavisi yan etki ve tedavi profili bakımından güvenilir ve keratokonus stabilizasyonu ve regresyonu açısından etkili bir tedavi yöntemidir.Uyguladığımız her iki tedavi protokolünde de görsel,refraktif iyileşmeler ve topografik düzelmeler izlenmiştir.5 dakikalık hızlandırılmış HKKÇB uygulamasının,10 dk HKÇÇB tedavi uygulamasına göre gerek tedavi sonrası kazanımları-hastalıkta regresyon sağlanması ve endotel hücre restorassyonu (korunması) gibi,gerekse de gereksiz zaman ve işgücü kaybının önlenmesi ve fazladan ultraviyole ışın maruziyetini ortadan kaldırmak anlamında ilerleyici keratokonus tedavisinde daha uygulanabilir,etkin ve güvenilir bir tedavi yöntemi olduğu görülmüştür.Diğer taraftan 10 dakikalık HKKÇB tedavisinin hastalığın stabilizasyonu açısından daha etkili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to examine the effects of accelerated corneal collagen cross-linking treatment by epi-off method (ACXL) at different durations (5 minutes or 10 minutes) which have been applied to progressive keratoconus patients.The main target was to determine whether there are any differences in terms of visual aquity,refractive,keratometric and pachymetric values determined retrospectively by screening/reviewing patients' files before treatment and 1st,3rd,6th and 12th month after treatment control examinations. Materials and Methods: This study was performed retrospectively between 20th of January 2015 and 22th of January 2018.A total of 80 eyes of 80 patients were included in the study with age ranging from 18 to 45 years.The examination had been done by screening the files of patients with proggresive keratoconus disease.. A total of 80 patients who had undergone collagen cross-linking treatment for 5 minutes (18 mW/cm² UVA,total energy 5,4 J/cm²,370 nm wavelength) (40 patiens and their 40 eyes) or 10 minutes (9 mW/cm² UVA,total energy 5,4 J/cm²,370 nm wavelength) (40 patients and their 40 eyes) compared in terms of uncorrected visual acuity (UCVA),best corrected visual acuity (BCVA) values,spherical and cylindrical (astigmatic) refraction values, and the keratometric and pachymetric values determined by the topography device,endothelial cell counts,central macular thicknesses (CMT),ocular tonuses (To) and retinal nerve fiber layers (RNFL) were evaluated comparatively before treatment and 1st,3rd,6th and 12th month after treatment. Topographic measurements were performed with the combined Scheimpflug-Placido topography device (Sirius,Costruzioni Strumenti Oftalmici-CSO Inc, Italy). The results were obtained using the statistical software package SPSS 23.0 (IBM®). The level of statistical significance was considered to be significant at a 95% confidence interval and p value of p 0,05) between them in terms of the amount of change after treatment .When post treatment corneal flat/plane keatometric values (K1),anterior corneal elevation values (Kvf),retinal nerve fiber layer values (RNFL),intraocular tension measurement values (To) and central macular thickness (CMT) values were taken into consideration there was no any statistically significant difference both in coparison of the treatment groups with the pretreatment findings and in comparison of treatment groups with each other in terms of findings (p>0,05). Conclusion: ACXL (accelerated corneal collagen crosslinking treatment) procedure seems to be safe and effective in stabilizing and regressing keratoconus progression.Both of the treatment protocols which we applicated were able to improve visual,refractive and topographic parameters. 5 minutes ACLX application was found to be a more feasible,cost-effective,convenient and safe method in terms of posttreatment gains such as regression in progressive keratoconus disease and endothelial cell density restoration,avoiding unnecessary waste of time and manpower and extra ultraviolet light impact and exposure compared to 10 minutes ACLX application for 10 minutes.On the other hand 10 minutes ACXL treatment was found to be better in terms of stabilization of the disease.