Sınırlı karpal füzyon sonrası el bileği yük dağılımının incelenmesi
Analysis of load distribution among wrist after limited carpal fusion
  1. Tez No: 342070
  2. Yazar: AHMET ÇAĞDAŞ BİÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZGE GÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal, füzyon, yük dağılımı, instabilite, bağlar, Carpal, fusion, load distribution, instability, ligament
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
El bileği patolojileri sonrası Sınırlı Karpal Füzyonlar sık uyguladığımız ameliyatlar arasındadır. Sınırlı Karpal Füzyonlar üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda kadavralar, kemik veya kemik benzeri maddelerle kurulan deney düzenekleri ve bilgisayar destekli modeller kullanılmıştır. Sınırlı Karpal Füzyonlar üzerine yapılan çalışmalarda el bileği yük dağılımındaki değişiklikler, klinik sonuçlar ve karşılaştırmalar, farklı implantların füzyonlarda kaynamaya etkisi incelenmiştir. Yapılan biyomekanik çalışmaların birçok soruya cevap bulmuş olmalarına karşın, henüz aydınlatamamış oldukları noktalar vardır. Bu tezin amacı Sınırlı Karpal Füzyonlar sonrası el bileği yük dağılımında daha önce incelenmemiş birkaç noktaya ışık tutmaktır. Yapılan birçok biyomekanik çalışmada füzyonlar sonrası eklem aralıklarına gelen basınçlardaki değişiklikler incelenmiştir. Ancak el bileği bağlarına gelen yüklerdeki değişiklikler hiç incelenmemiştir. Farklı çalışmalarda, füzyonlarda kullanılan farklı implantların klinik sonuçları incelenmiştir; ancak implantların çıkarılmasının el bileği yük dağılımına etkisi hiç incelenmemiştir. Bu tezde SAP 2000 programı kullanarak iki boyutlu bilgisayar modeli oluşturduk. Modelde basınç ve çekme uyguladık. Önce sağlam el bileğini modelledik. Sağlam el bileğinde çekme modelinde bağlara gelen yükleri ölçtük. Ardından basınç modelinde radius ve ulnaya gelen yükleri ölçtük. Sağlam el bileğinde ölçümleri tamamladıktan sonra Skafotrapeziotrapezoid Füzyon, Dört Köşe Füzyon ve Kapitohamat Füzyon uygulanmış implantlı el bileği modelleri oluşturarak, aynı ölçümleri bu modellerde de yaptık. Her üç füzyon için implantların çıkarıldığı modeller yaptık ve ölçümleri bunlarda da tekrarladık. Bu tez Sınırlı Karpal Füzyonlar sonrası el bileği bağlarındaki yük dağılımının incelendiği ilk çalışmadır. Ayrıca füzyonlar sonrası implant çıkarılmasının yük dağılımına etkisinin de incelendiği ilk çalışmadır. Sonuçlarımızın literatürdeki verilerle uyumlu olması, daha önce yapılmış üç boyutlu modellerle uyumlu sonuçlar bulunması bize modelimizin uygulanabilirliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Limited Carpal Fusions are common operations that are preformed after wrist pathologies. A lot of studies were made about Limited Carpal Fusions. In the studies cadavres, experimental models made by bone or bone like materials and computerised models were used. In the studies that are made about Limited Carpal Fusions; changes of load distribution among wrist, clinical results, comparisons and the effects of different implants over union after fusions were analysed. Lots of questions were answered by means of biomechanical studies but there are still many points to clarify. The purpose of this thesis is to find some answers to the points that were not viewed yet about load distribution after Limited Carpal Fusions. In amount of biomechanical studies; the changes in the pressures at joint spaces after fusions were observed. But the changes in load distribution of ligaments have never been observed. In some other studies, the clinical results of different implants that are used in fusions were analysed. But the effect of implant removal in load distibution among wrist has not been investigated yet. In this thesis we performed a two-dimension computerised model using SAP 2000 program. First of all we had a model of healthy wrist. In tension model of healthy wrist we measured the loads of the ligaments. Than we measured the loads that came to radius and ulna in pressure model. After finishing measurement in healthy wrist model, we had models of Scaphotrapeziotrapezoid Fusion, Four Corner Fusion and Capitohamate Fusion with implants. We measured the loads again in every model. After that we had models of three fusions without implants and we repeated measurements in these models. This thesis is the first study that, the load distributions of wrist ligaments are observed after Limited Carpal Fusions. Also it is the first study in which the effect of implant removal over load distribution is observed after fusions. We found that our results are similar to the ones at the literature and also similar to the results of three-dimensional computerised models. This shows us that our model works.