Türk Hukuk düzeninde biyoetik kurullar
Bioethics committees in Turkish legal system
- Tez No: 342130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Etik, tıbbi etik, etik kurul, araştırma etik kurulu, hastaneetik kurulu, Ethics, medical ethics, ethics committee, research ethicscommittee, hospital ethics committee
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada Türk Hukuk Düzeninde Biyoetik Kurullar incelenmekte ve bu bağlamda araştırma etik kurulları ve hastane etik kurulları ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Biyoetik kurulların Dünya?da ortaya çıkması ve gelişmesi ile karşılaştırıldığında Türk hukuk düzeni ve uygulamasında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Türkiye?de araştırma etik kurullarına ilişkin yasal düzenleme mevcut olup, bu kurulların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Hastane etik kurullarının sayısı ise oldukça azdır. İki türe ilişkin olarak da uygulamada önemli problemler ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada, söz konusu kurullara ilişkin karşılaşılan problemler de dikkate alınarak, Türk hukuk düzeninde biyoetik kurullara ilişkin genel bir değerlendirme yapılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Bioethics Committees in Turkish Legal System have been analysed and by this way both research ethics committees and hospital ethics committees have been evaluated separately. There are important deficiencies in Turkish legal system by comparison with appearance and development of bioethics committees in the World. In Turkey, there is legal regulation about research ethics committees and number of these committees increases day by day. Despite this, the number of hospital ethics committees is quite few. There are important problems relating to both types of committees in practice. Consequently, in this study it is aimed to assess the bioethics committees in Turkish legal system in consideration of the encountered problems related to these committees.