1920-1921 yıllarında Trabzonda Bolşevik propaganda girişimleri
Bolshevist propaganda effort in Trabzon between 1920-1921
  1. Tez No: 342141
  2. Yazar: ALİ AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Trabzon, Bolşevik Propaganda, National Struggle, Trabzon, Bolshevism Propaganda
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Rusyada yönetimi ele geçiren Bolşevikler Milli Mücadele döneminde Anadolu'ya komünist rejim ihraç etmek istemişlerdir. Bolşevikler bu amaçla farklı yöntemler kullanmışlardır. Anadolu üzerinde yapılmaya çalışılan komünist propagandanın yoğunlaşmış olduğu yerlerin başında Trabzon gelmektedir. Tezin birinci bölümünde komünist propagandanın neden Trabzon üzerinde yoğunlaştığının ve propagandayı yönlendiren merkezler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde komünist propagandanın araç ve yöntemleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca komünist propagandaya karşı Milli Mücadele önderlerinin yürüttüğü strateji üzerinde durularak Bolşevik propagandanın nasıl etkisiz hale getirildiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE Bolshevic who took the control of Russia, wanted to transfer the communist regime to Anatolia in national struggle. They used different methods fort he sake of this purpose. The propaganda concentrate on Trabzon. Thesis ın fırst part; ıt is explained why the communist propagandas were dense in Trabzon and centre in which they are controlled. In the second part; the means methods of communist propaganda are explained. It also explained which strategies were applied by National Struggle leaders against communist propagandas and how the Bolsevic propaganda became ineffective