Türkiye turizm talebinin ekonometrik modellemesi
Econometric modeling of demand estimation in Turkey
  1. Tez No: 342142
  2. Yazar: MURAT METİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜSEYİN ÖRS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Talebi, Zaman Serisi Analizi, Tourism Demand, Time Series Analyses
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Türkiye Turizm Stratejisi, turizm sektöründe, kamu ve özel sektörü yönetişim ilkesi çerçevesinde işbirliğini gündeme taşıyan ve stratejik planlama çalışmalarının yönetim ve uygulamasına yönelik açılımlar sağlanmasını hedefleyen bir çalışmadır. Katılımcı planlama anlayışı ile hazırlanan Türkiye Turizm Stratejisi ve Eylem Planı ile üretim, yönetim ve uygulama süreçlerinde sektörün önüne bir yol haritası konularak yönlendirilmesi temel amaç olarak kabul edilmiştir. Bu sektörün Türkiye?nin ekonomik sıkıntılardan geçtiği dönemlerde yaşanan ekonomik sorunların ve dar boğazların aşılmasında oynadığı kilit rol, Türkiye Turizm Talebinin analiz edilerek Turizm Master Planı ve Sürdürülebilir Gelişme Stratejilerine ışık tutacak sonuçlara ulaşmayı gerekli kılmıştır. Bu bağlamda, Türkiye?ye yönelik turizm talebi ve bu talebi etkileyen ekonomik faktörler arasındaki ilişkinin analizi çalışmanın temelini oluşturmaktadır.Çalışma kapsamında, Türkiye?ye en çok turist gönderen altı ülkenin her biri için ayrı ayrı Türkiye?ye olan turizm talebinin modellenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, 1984-2011 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak zaman serisinin durağanlığını incelemek için genişletilmiş Dickey Fuller(ADF) Testi yaklaşımı, Phillips-Perron(PP) Testi yaklaşımı, iki aşamalı Engle Granger Koentegrasyon Yöntemi ile Türkiye Turizm Talebi Modelleri kurulmuştur. Modellerin sonuçlarına göre, Türkiye?ye gelecek turist sayılarını etkileyen faktörlerin neler olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourism Strategy of Turkey is a study which brings up the cooperation of public and private sector in the framework of governance in Tourism Sector and aims at bringing new initiatives for management and implementation of strategic planning studies. Prepared with a participatory planning approach, Tourism Strategy of Turkey and Action Plan mainly aim at leading the sector with a roadmap in production, management and implementation processes. The key role played by this sector in overcoming economic problems and bottlenecks in Turkey?s economically problematic periods made it crucial to analyse Turkey Tourism Demand to come up with results that will shed light on Tourism Master Plan and Sustainable Development Plan. In this context, tourism demand to Turkey and analyzing relations between economic factors affecting this demand constitutes the base for this study. This study aims at modeling tourism demand to Turkey for top six countries sending the highest number of tourists to Turkey separately. For this purpose, using annual data for the period 1984-2011; to examine the stationarity of time series extended Dickey-Fuller (ADF) test approach, Phillips-Perron (PP) test approach and a two-step Engle Granger Cointegration Method were used to Establish Turkey Tourism Demand Models. According to the results of the models, factors affecting the number of tourists coming to Turkey have been determined.