Victoria dönemi sanatında peri figürleri
Fairy figures in victorian art
- Tez No: 342140
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİMGE ÖZER PINARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Sanatı, Victoria Dönemi, Peri Resimleri, Periler, Shakespeare, British Art, Victorian Era, Fairy Painting, Fairies, Shakespeare
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tezde, 19. yüzyıl İngiliz görsel sanatlarında yaygın olarak kullanılan peri figürlerinin tarihsel, biçemsel ve biçimsel olarak incelenmeleri amaçlanmıştır. Tezin ilk bölümünde, doğaüstü bir varlık olarak perilerin kökeni ve peri inancı üzerinde durulmuştur. Britanya?nın kırsal kesimlerinde yaşayan halkın anlattığı peri öykülerinden yola çıkarak, peri inancının çeşitli kökenlerine değinilmiş ve çeşitli peri türleri açıklanmıştır.Peri resimlerinin İngiltere?de 19. yüzyıl başında ortaya çıkışı ve Victoria dönemindeki gelişiminin incelendiği ikinci bölümde, bu dönemin özellikle tiyatro ve edebiyatı üzerinde durulmuştur. Öncelikle Victoria döneminin arka planı verilmiş, sonrasında resimlere etki eden spiritüalizm, edebiyat, tiyatro ve uyuşturucu kullanımı, neden sonuç ilişkisiyle açıklanmıştır.Üçüncü ve son bölüm ise, çalışmanın ana bölümünü oluşturur. Bölüm, edebiyat kaynaklı peri resimleri ve edebiyat dışı peri resimleri olarak ikiye ayrılmıştır. Edebiyat kaynaklı peri resimlerinde özellikle William Shakespeare?in Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Fırtına oyunlarının resimlere yansımasına ağırlık verilmiştir. Çıkış noktasını edebiyattan almayan peri resimleri ise, bu türde yapıt üretmiş sanatçıların resimleri üzerinden okumalarla açıklanmıştır. Bunlar araştırılırken, peri figürlerinin heykel sanatına yansıması üzerinde de durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to historically, formally and stylistically analyze the widely used fairy figures in the 19th century British visual arts. The first part of the thesis concentrates on the fairy origins as supernatural beings, and belief in fairies. Starting with the fairy stories told by rural residents of Britain, different views on fairy belief and some fairy types have been discussed.In the second part, the reasons behind the emergence of fairy painting in the beginning of the 19th century and its development in Victorian era are analyzed, paying special attention to theatre and literature. Firstly, the background of Victorian era has been told, followed by concepts of spiritualism, literature, theatre and usage of drugs which have affected fairy painting, in cause and effect concept.The third and the last part constructs the main part of the study. This part is divided to two: literature based fairy paintings and non-literature based fairy paintings. In the literature based fairy paintings part, William Shakespeare?s plays A Midsummer Night?s Dream and The Tempest?s important roles on fairy painting are discussed. On the other hand, non-literature based fairy paintings are explained through the readings of the painters who have contributed to this genre. Fairy figures in sculpture have also been mentioned during the research.