Denizlerde bulunan balık çiftliklerinin çevresel güvenlik açısından değerlendirilmesi
Evaluati?ng to fi?sh farms where at sea in terms of environmental securi?ty
- Tez No: 342143
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Problemler, Çevresel Güvenlik, Güvenlik, Balık Çiftliği, Deniz, Yetiştiricilik, Environmental Problems, Environmental Security, Security, Fish Farms, Sea, Fish Pond
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çevresel güvenlik kavramı, büyük çevresel krizler, çevre sorunlarının ekonomik ve siyasi istikrarı etkileyen niteliği ve çevresel nedenlerin ülkeler arasında çatışmaya neden olması gibi sebeplerle ortaya çıkmıştır. Bu kavram bilinen güvenlik kavramına çevresel nedenlerin etki etmesiyle oluşmuştur. Örneğin, günümüzde mevcut su kaynaklarının ülkeler arası bölüşümü zaman zaman çatışmayla sonuçlanan sorunlar doğurmakta ve gelecek yıllarda bu sorunun artarak devam edeceği tahmin edilmektedir. Balık çiftlikleri su ürünleri yetiştirilen yerler olarak tanımlanabilir. Balık çiftliklerinde talebe göre çipura, levrek, alabalık, sazan, gibi balıklar yetiştirilmektedir. Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, balıkların atıkları ve kafes yapımında kullanılan malzemeler çevreye zarar verebilmektedir. Örneğin kapasiteden fazla balık yetiştirilmesi, yemlerin balıkların onları yakalayamayacağı kadar hızla suyun altına inmesi, ortama verilen atıkların yeterince akıntı olmaması nedeniyle ortamda birikmesi, kafes yapımında kullanılan malzemelerin küçük bir fırtınada kırılması ve atıkların denize dağılması, kafes yapılan malzemenin zamanla özelliğini yitirip ortama boya malzemesi vermesi önemli birer çevresel güvenlik problemi olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle balık çiftliklerini akıntı hızı yüksek, derinliği fazla, kıyıdan yeterince uzak yerlere yapmak gibi tedbirler uygulanmaktadır. Bu çalışmada öncelikle güvenlik kavramından hareketle çevresel güvenlik kavramı üzerinde durulmuş ve ardından balık çiftliklerinin çevresel güvenlik açısından ne durumda olduğu incelenmiştir. Balık çiftlikleri yönetiminin ve yasal düzenlemelerin çevresel güvenlik açısından çok önemli bir yerinin olduğu değerlendirmesi ile gerekli yasal düzenlemelerin yapılmaması ve çiftlik yönetiminin yeterince özenli olmaması durumunda bu çiftliklerin birer çevresel güvenlik problemi haline gelebilecekleri sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
Notion of Environmental Security apperared by the reason like great environmental crisis, quality of enrironmental problems that effecting to economic and political stability and enrironmental problems that reason of the conflict between countries. This notion formed with environmental reasons which effects to the meaning of the known security notion. It is not difficult to guess that because present resource of water is a problem between countrys now, it will great and countrys will behave harder after fifty years later.We can describe the fish farms pleaces that are being raising fish. It is being raising there some fishs like gilt head bream, sea bass, trout, carp. İt it possible to be dangerous for environment that feeds, waste of fishs and material which is used to make cage. For example, if it is being raising more than capasity, if feeds are going down to the deep of sea fastly that fishs can not to catch them, if wastes pile up by the reason there is not enough current, if material of cage breaks because of little storm and they spread to the sea, if material of cage to be distorted and gives dye to the surroundings, it means they are environmental problems. Because of this, countrys take some precaution like when they are choosing the area which is built fish farms, they take care of current speed, being deep enough for it and distance of fish farms from shore. In this studying, we firstly research to environmental security notion by thinking security notion and after this we inspect to effects of fish farms to the environmental security. By evaluating that, it is very important to administrate to the fish farms and legal organizing for environmental security, we decided if there isn?t enough legal organizing and administrating to the farms, it is possible it to be a environmental problems.