Bir devrimin analizi: Arap halk hareketleri ve Mısır'da 25 Ocak devrimi
Analaysis of a revolution: The Arab uprising and Egypt's january 25th revolution
- Tez No: 342191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Arap halk hareketleri, Hüsnü Mübarek, Mısır, 25 Ocak Devrimi, Arab people?s uprising, Arab Spring, Egypt, Hosni Mobarak, 25 January Revolution
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı son dönemde ortaya çıkan Arap halk hareketlerinin önemli bir bölümünü oluşturan Mısır'daki 25 Ocak Devrimi'nin sebeplerini ve gelişimini ortaya koymaktır. Bu bağlamda; tarihi süreçte Mısır'daki siyasi fikirlerin gelişim süreci, genel olarak halk hareketlerini ortaya çıkaran etkenler ve bu etkenlerin Mısır'daki karşılıkları incelenmiş, ülkedeki sorunların nasıl bir süreçten geçerek bir devrime dönüştüğü ortaya konulmuştur. Bu çalışmayla varılan sonuçlardan ilki Arap halk hareketlerinin bütüncül bir hareket olmadığıdır. Çalışmayla varılan diğer sonuç 25 Ocak Devrimi'nin bir ?Batı tezgâhı? değil, Mısır'ın iç dinamiklerinin dönemsel süreçte harekete geçmesinin bir ürünü olduğudur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is presenting development process and causes of Egypt?s 25th January Revolution which is the one of the main part of the Arab people?s uprising that rising in recent epochs. In this context historical development process of Egypt?s political thoughts, general causes of people?s uprising and reflection of these causes in Egypt have been analysed, it has been presented how the issues in the country go through a process and return to a revolution. According to this study?s first result Arab people?s uprising is not a one-piece movement. The second result is 25th January Revolution is not a ?Western trick? but a result of internal dynamics of Egypt which moved in periodic process.