Marmara bölgesindeki müzik öğretmenliği lisans programı öğrencilerinin orta öğretimdeki piyano eğitimlerine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi
Music teacher degree program students in marmara, assessment of attitudes towards secondary education in piano
- Tez No: 342252
- Danışmanlar: PROF. ATİLLA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Piano, piano education, AGSL
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Eski adıyla Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri (AGSL), günümüzdeki ismiyle Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri, müzik öğretmenliği lisans programlarının önceki basamağı olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda bu tez çalışması, lisans eğitimlerini müzik öğretmenliği programlarında sürdürmekte olan öğrencilerin AGSL'de aldıkları piyano eğitimlerine yönelik görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır.Bu araştırmada, AGSL piyano programının ne derecede ve nasıl uygulandığı, dersin işlenişi, okullardaki fiziki şartların yeterliliği ve konser etkinliklerinin yeterliliği, öğrencilerin görüşleri doğrultusunda incelenmiştir.Araştırmanın temel sorusu ?Müzik Öğretmenliği Lisans Programlarında Öğrenim Gören Öğrencilerin Mezun Oldukları Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde Uygulanan Dört Yıllık Piyano Eğitimine Yönelik Görüşleri Nedir?? olarak belirlenmiştir.Araştırma kapsamında, Marmara Bölgesi'nde bulunan müzik öğretmenliği bölümlerinde eğitimlerini sürdüren öğrencilerin AGSL'ndeki piyano eğitimlerine yönelik görüşlerini ortaya koymak için bir anket hazırlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 13.0 paket programında ortalama dağılımları, Etmen analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, korelasyon testi ve çapraz testler yapılarak bulgulara dönüştürülmüştür. Ortaya çıkan bulgulara göre, demografik değişkenlerin, Etmen analizi sonucu elde edilen programın uygulanışı ve dersin işlenişi, çalışılan eserler ve konser etkinlikleri, fiziki şartlar ve öğretmen değişikliğine ilişkin boyutlar üzerinde etkili olduğu görülmüştür.Anahtar kelimeler; piyano, piyano eğitimi, AGSL
Özet (Çeviri)
Anatolian Fine Arts High School, today known as Fine Arts and Sport High School, can be accepted as the previous stage of department of music education. In this regard the aim of this thesis study is to present opinions of undergraduate students who are currently studying in department of music education, about their piano education in Anatolian Fine Arts High School.During this study, the efficiency of Piano Education in Anatolian Fine Arts high Schools, the efficiency of the teaching process in piano classes, the sufficiency of hard infrastructure and materials provided by Anatolian Fine Arts High schools, the sufficiency of concert activities have been analysed by undergraduate students of Department of Music Education.A survey has been conducted in Marmara Region of Turkey, in order to find out opinions of Undergraduate Students of Department of Music Education about their piano education in Anatolian Fine Arts High Schools. The results have been obtained by ?SPSS 13.0 program? via appyling frequency division, factor analysis, Mann Whitney U Test, Kruksal Wallis Test, correlation test and cross table. The result of the survey points out the effects demographic variables on implementation of piano education and teaching in class, hard infrasutructure and materials, teacher substitution.