Balkan ülkelerinin borsa analizleri, finansal piyasaların entegrasyonu ve İMBK karşılaştırması
Stock exchange analysis of Balkan countries, integration of financial markets and comparison with ISE
  1. Tez No: 342253
  2. Yazar: LUAN VARDARİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Balkan Ülkeleri, Borsa Analizleri, Finansal Piyasalar, Entegrasyon, MKB, Balkan Countries, Stock Market Analysis, Financial Markets, Integration, ISE
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Küreselleşme olgusu, aracılık hizmetlerindeki verimlilik ve etkinliğin artması, işlemlerin elektronik ortamda yapılabilmesi ve hisse senetlerinin birden çok borsaya kote edilebilmesi finansal piyasalar arasında giderek artan entegrasyon sürecine yol açmıştır. Bu süreç, finansal istikrara ve büyümeye katkı sağlamaktadır.Bu gelişmelerden Balkan ülkelerindeki borsalar da etkilenmektedir ve küreseleşen dünyaya ayak uydurmaya çalışmaktadırlar. Son yıllarda Balkan ülkelerindeki iyimser gelişmeler ve entegrasyon bu uyumu daha da kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte finansal entegrasyon ekonomilerde yapısal değişimlere de sebep olmuştur. Entegrasyon arttıkça riskler çeşitlenmekte, büymekte, daha kolay yayılır hale gelmekte, Balkan ülkeleri de dışardaki bu gelişmelerden kolaylıkla etkilenir hale gelmektedir. Bir piyasada yaşanan belirsizlik veya artan riskler kısa sürede diğer piyasalara ve fiyat hareketlerine de yansımaktadır.Bu çalışmada; balkan ülkelerindeki borsalardan elde edilen veriler analiz edilmiş ve finansal piyasalar araştırılarak elde edilen veriler İMKB ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca finansal piyasaların entegrasyonu analiz edilerek, borsaların birbiriyle olan ilişkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact of globalization, improvements in efficiency of intermediary services and activities, transactions that can be done in electronic environment and stocks that quoted on more than one stock exchange markets led to close integration process. These developments contribute to financial stability and growth.These developments have affected stock exchange markets in Balkan countries as well, and those countries tried to cope with globalized world. Recent developments and integration in Balkan countries had positive impact on this harmony. Moreover, financial integration leads to structural changes in economy. With the increase in the integration level of Balkan countries, they become more sensitive to global developments, because risks became more easily spreadable, bigger and diverse. Uncertainty or growing risks in one market become easily spreadable to other markets and the changes in the prices.In this study, data which was collected from Balkan stock exchange markets and financial markets were analyzed and results were compared with ISE. In addition to that financial integration is analyzed and relationships of stock exchange markets are identifed.