Eugene Bozza'nın oda müziği eserlerinde obuanın yeri
Place of oboe in the chamber music of Eugene Bozza
- Tez No: 342275
- Danışmanlar: DOÇ. ALİ AKBAROV
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Eugene Bozza, Çağdaş Dönem, Oda Müziği, Üflemeli Sazlar Obua, Eugene Bozza, Contemporary Period, Chamber Music, Wind Instruments, Oboe
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, müzik tarihinin son yüzyıllık dönemi kapsayan Çağdaş Dönem ve müziği, Oda müziğinin tarihsel gelişimi ve Çağdaş Dönem müziğindeki yeri ve önemi, Fransız Çağdaş Dönem Bestecisi olan Eugene Bozza'nın hayatı, müzik stili, oda müziği eserleri ve bu eserlerinde obuanın yeri ve önemi anlatılmaktadır.Çağdaş dönemde, müzikte milliyetçilik (ulusçuluk) eğilimi ortaya çıkmıştır. Çünkü farklı ulusların bestecileri bağımsızlıklarını savunmaya ve müziklerini Wagner'in etkisinden kurtarmaya başlamışlardır. Orta çağlardaki ilk başlangıcından çağdaş döneme kadar, oda müziği kendisini üreten teknolojideki ve toplumdaki has değişimlerin bir yansıması olmuştur. Çağdaş dönemde oda müziğinin değişmesi yeni müziğin arayışıyla paralel olup, pek çok yöne dağılmaya başlamıştır.Oda müziği alanında da oldukça önemli bir role sahip olan obua; Schumann'dan birçok çağdaş besteciye gelinceye kadar dönemin özelliklerine uygun olarak oda müziğinde kullanılmıştır. Diğer çağdaşlarına nazaran, oda müziği eserleriyle ün yapmış Fransız besteci Eugene Bozza; üflemeli sazlar için yazdığı oda müziği eserlerinin her şeyden önce sezgisel bir yönü vardır. Eserlerin bir melodik akışkanlığı, yapısal Fransız zerafetinin yanı sıra besteci, her enstrüman gibi obuanın da olanaklarından yararlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Contemporary Period that covers the last century period of the music history and the Contemporary Period Music, the historical development of Chamber Music and the place and significance thereof in the Contemporary Period Music, the life, music style, chamber music works of Eugene Bozza, a French Contemporary Period composer, and the place and significance of hautboy in his works are discussed.In the contemporary period, nationalism trend emerged in the music, for composers of various nations started to defend their independence and to free their music from the influence of Wagner. Since its beginning in the medieval ages till the contemporary period, chamber music has been a reflection performance the pure changes in the technology and the society that has created it. In the contemporary period, the changes in the chamber music were parallel to the search for new music and were dispersed in many directions.Having a big role in the field of chamber music, oboe was used in chamber music in accordance with the characteristics of the period from Schumann to many contemporary composers. Having gained a reputation with his chamber music works in comparison with his peers, the French composer, Eugene Bozza has an intuitive aspect, above all, in his chamber music he wrote for wind instruments. As well as having a melodic fluidity and structural French elegance in his works, the composer has also made use of the facilities of the oboe like any other instrument.