Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine Kırklareli ilinde bir araştırma
A study on burnout syndrome in accounting professionals in the province of Kırklareli
  1. Tez No: 342281
  2. Yazar: KEMAL TAYSI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik Sendromu, Muhasebe Mesleği, İstatistiki Testler, Burnout Syndrome, Accounting Profession, Statistical Tests
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Yoğun iş temposunda ve stres altında çalışan bireyler, zamanla enerji kaynaklarının tükendiğini ve işin gerektirdiği yoğun çalışma düzenine artık cevap veremediklerini düşünmeye başlarlar. Hem stres ve iş baskısı altında ezilmiş, hem de işin gereklerini yerine getiremediği için başarısız olduğunu düşünen birey, fiziksel enerjiden sonra ruhsal enerjisini de kaybetmeye başlar ki, bireyin sahip olduğu maneviyatta, itibarda ve özgüvende yaşadığı aşınmadan sonra ruhun çöküşü tükenmişlik olarak karşımıza çıkar. Yapılan çalışmalarda, insana hizmet eden, hizmet kalitesinde insan etmeninin önemli olduğu mesleklerde tükenmişliğin daha fazla yaşandığı görülmektedir.Bu bağlamda, hapishane personeli, sağlık çalışanları, öğretmenler, yöneticiler, avukatlar ve sosyal hizmet uzmanları gibi muhasebe meslek mensuplarında da tükenmişlik düzeyinin yüksek olması beklenebilir. Çünkü muhasebe mesleğini icra edenler, işleri gereği gün içinde müşteriler, devlet dairelerinde çalışan memurlar, meslektaşlar, teknik destek aldığı (bilgisayar, internet gibi) kurum ve kuruluş çalışanları, banka çalışanları gibi farklı kesimden çeşitli insanlarla karşı karşıya gelmektedirler. Bunun dışında muhasebe mesleği, hem sürekli hesap işleriyle uğraşmaları ve yapılacak hataların müşteriyi zarara uğratacak olması, hem de yapılan işlerde kanunlarla belirlenmiş zamanların olması ve bu belirlenmiş zamanların aşılması durumunda yüksek cezalara tabi olmaları gibi nedenlerle stres altında icra edilen bir meslektir. Bu noktadan hareketle, bu çalışmada muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik sendromu yaşayıp yaşamadıkları, yaşıyorlar ise hangi düzeyde olduğu amprik olarak incelenmiştir. Böylece uygulamalı literatüre katkıda bulunmak amaçlanmıştır.Yapılan araştırma sonucu elde edilen bulgular, çeşitli demografik durumlara göre meslek mensuplarında tükenmişliğin varlığına işaret etmektedir. Bunlar içinde belirgin şekilde öne çıkanlar; bayan meslek mensuplarında, aylık 1.500 TL ve daha düşük gelir elde eden meslek mensuplarında, meslekteki deneyimi 1-5 yıl arası olan meslek mensuplarında ve çocuk sahibi olmayan meslek mensuplarında tükenmişlik düzeyinin yüksek olduğu şeklindedir. Bunun dışında tükenmişlik sendromunun alt boyutlarının ölçümünde özellikle Kişisel Başarı alt boyutunda tükenmişliğin tüm demografik faktörler için yüksek düzeyde gerçekleştiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The people working under stress with a busy schedule tend to think in time that their energy is exhausted and they no longer can meet the intensive working schedule required by their profession. The individual overwhelmed by stress and working pressure who also tends to consider himself/herself unsuccessful due to his/her failure to satisfy the job requirements starts to lose his/her mental energy as well as the physical energy. The resulting psychological breakdown caused by erosion in the morale, dignity and self-confidence of the individual leads to a feeling of burnout. The studies conducted show that burnout is suffered more heavily in professions that serve directly to the people or in which the human factor is important in service quality.Within this framework, it may be expected that the level of burnout is high in accounting professionals as well as in prison staff, healthcare professionals, teachers, managers, lawyers and social workers. This is because the accounting professionals come face to face or in contact with many other people as a matter of course, including their clients, public officials working in government offices, colleagues, technical support personnel (computer and internet-related issues, etc.), bank staff, etc. Moreover, the accounting profession is practiced under stress due to the facts that they always do accounting and even a minor error can lead to losses for the clients and there is always a deadline for a certain deliverable and failure to meet the predefined deadline can make them subject to high penalties. From this viewpoint, this study empirically examines whether the accounting professionals suffer a burnout syndrome and at which level they suffer it if at all. Thus, it aims at contributing to the practical literature.The findings of the study point out the existence of burnout in members of the profession according to various demographic conditions. The most prominent finding is that the level of burnout is relatively high in female professionals, those with a monthly income of TL 1,500 or lower, those with a professional experience of 1 to 5 years and those without any children. In addition, the measurement of sub-dimensions of the burnout syndrome indicated that the level of burnout is high especially in the sub-dimension of Personal Accomplishment for all demographical factors.