Liderlik davranış tarzlarının çalışanların örgütsel tükenmişlik ve işten ayrılma eğilimleri üzerine etkisi: Konuyla ilgili bir uygulama
The impact of leadership attitude styles on employee organizational burnout and the tendency to leave from job: A topic related application
  1. Tez No: 342280
  2. Yazar: EDA TELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A.SİNAN ÜNSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, liderlik, tükenmişlik, işten ayrılma, Leader, Leadership, Burnout, Leave from Work
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Örgütler amaçlarını iş doyumu ve motivasyonu yüksek işgörenler sayesinde gerçekleştirir. Bundan dolayı, yöneticiler örgütün temel kaynağı olan personelin gerek fiziksel gerekse de psikolojik ihtiyaçlarını karşılayarak, çalışanların örgütlerde yaşadıkları tükenmişliği ve işten ayrılmaları azaltıcı bir etki yaratacaktır. Dolayısıyla, yöneticilerin örgütlerde sergiledikleri liderlik davranışları bu anlamda önemli bir yere sahiptir.“Liderlik Davranış Tarzlarının Çalışanların Örgütsel Tükenmişlik ve İşten Ayrılmaları Üzerine Etkisi: Konuyla İlgili Bir Uygulama”isimli tez çalışmasında kağıt, kimya ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde görev yapan lider konumundaki kişilerin liderlik davranış tarzının, çalışanların örgütsel tükenmişlik ve işten ayrılmaya olan etkisi araştırılmıştır.Yöneticilerin liderlik tarzlarıyla çalışanların tükenmişlik ve işten ayrılmayla ne gibi bir bağlantısı olduğunu belirlemek amacıyla Marmara Bölgesi'nden rastgele seçilen üç işletmede (tekstil, kağıt ve kimya) çalışan 299 kişi üzerinde ankete dayalı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences-Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paketi) programı kullanılmıştır. Daha sonra elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, liderlik davranış tarzları ile çalışanların tükenmişlik ve işten ayrılma eğilimleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The organizations achieve their goals with the help of highly satisfied and motivated employees.Therefore, the managers of the organization's main source of both physical and psychological needs of the staff meeting, employees will have an impact in organizations to reduce their burnout and the tendency to leave from job. So, managers has an important place to exhibit leadership behaviors in organizations.The effects of leadership styles of the persons at leading positions in paper, chemical and textile industries on employee burnout and severance have been studied in the dissertation titled ?The Impact of Leadership Attitude Styles on Employee Burnout and Severance Proclivity: A Topic Related Application?.In order to determine the kind of the relation between the leadership styles of the managers and employee burnout and the tendency to leave from job; a questionnaire has been applied to 299 employees working in three entities in paper, chemical and textile industries randomly chosen from the Marmara Region. In the analyses of the survey data SPSS Statistical Package for the Social Sciences has been used. Then the findings were evaluated. As a result, employees with leadership attitude styles were determined that a significant relationship among organizational burnout and employee turnover