Vilâyetnâme-i Hacı Bektâş-ı Veli (inceleme - metin - dizin ) (103a-204a)
Vilayetname-i Haci Bektas-ı Veli (review-text-index)(103a-204a)
- Tez No: 342290
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vilâyetnâme, Hacı Bektâş Veli, Hünkâr
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Vilâyetnâme, menâkıpnâme olarak da bilinen dilden dile söylenegelen hikâyelerin yazıya geçirilmesiyle oluşan eserlere denir. Türk edebiyatında pekçok vilâyetnâme örneği mevcuttur. Vilâyetnâme dendiğinde ilk akla gelen eser ise Hacı Bektâş Veli Vilâyetnâmesi'dir. Çalışmamızda incelediğimiz eser de Hacı Bektâş Veli Vilâyetnâmesi nüshalarından biridir. Tezimiz giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde edebiyatımızda menâkıpnâmeler, Hacı Bektâş Veli'nin Hayatı, eserleri, felsefesi hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci Bölüm'de Vilâyetnâme ses ve şekil bilgisi açısından incelenmiştir. İkinci Bölüm'de metin okunup transkribe edilmiştir. Ek Dizin ise çalışmamızın Üçüncü Bölüm'ünü oluşturmaktadır. Sonuç bölümünde ise çalışmamızın değerlendirmesi yapılmış devamında kaynaklar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Vilayetname, also known as menakıpname, is called work of arts which are told language to language and written stories. In Turkish literature there are many examples of vilayetname. When you think about the Vilayatname, Hacı Bektas-i Veli?s Vilayatname is the first work which comes to mind. In this study discussed work is one of the copies of Haci Bektasi Veli?s Vilayetname. Our theses consist of introduction and three chapters. In introduction, informations have given about the menakıpnames in our literature, Hacı Bektas-i Veli?s life, works, philosophy. In the first chapter Vilayetname is examined terms of phonology and morphology. In the second chapter the text is read an transcribed. In addition text compose our study?s third chapter. In conclusion , assesment of our study was made and continuation resources has given.Keyword: Vilâyetnâme, Hacı Bektâş Veli, Hünkâr.