Vilâyetnâme-i Hacı Bektâş Velî ( inceleme - metin - dizin ) (1a-102b)
Vilâyetnâme-i Hacı Bektâş Velî ( review - text - index ) (1a-102b)
- Tez No: 342289
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vilâyetnâme, Hacı Bektâş Veli. Hünkâr
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
Vilâyetnâme, menâkıpnâme olarak da bilinen dilden dile söylenegelen hikâyelerin yazıya geçirilmesiyle oluşan eserlere denir. Türk edebiyatında pekçok vilâyetnâme örneği mevcuttur. Çalışmamızda incelediğimiz eser de Hacı Bektâş Veli Vilâyetnâmesi nüshalarından biridir. Tezimiz giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde edebiyatımızda menâkıpnâmeler, Hacı Bektâş Veli'nin Hayatı, eserleri, felsefesi hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci Bölüm'de Vilâyetnâme ses ve şekil bilgisi açısından incelenmiştir. İkinci Bölüm'de metin tüm dikkatlerimiz nazarında okunup transkribe edilmiştir. Ek Dizin ise çalışmamızın Üçüncü Bölüm'ünü oluşturmaktadır. Sonuç bölümünde ise çalışmamızın değerlendirmesi yapılmış devamında kaynaklar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Vilayetname is called works coming out by writing stories proceeding from language to language, also known as menakıpname Turkish literature are available in many Vilâyetname example.In this study, we examined one of the works of Hacı Bektaş Veli Vilayetname. Our thesis consists of an introduction and three chapters. In the introduction some information is given about Menâkıpnâler in our literature, Haci Bektas Veli's life, Works and his philosophy. In the first chapter Vilayetname was examined in terms of the phonology and morphology. In the second chapter the text has been read and transcribed in consideration of all our attention. Additional Index is the third part of the study.In the conclusion part of our study assessment was conducted and resources given.Keywords : Vilâyetnâme, Hacı Bektâş Veli. Hünkâr