Amerika Birleşik Devletleri'nde II. Dünya Savaşı propaganda aracı olarak afiş
Poster as a means of propaganda in U.S.A. in World War II
  1. Tez No: 342299
  2. Yazar: TAYLAN GÜVENİLİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇINLA ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Graphic Design, Poster, Propaganda, Propaganda Posters
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Grafik tasarım, tarih öncesinde insanın haberleşme içgüdüsünden evrimleşerek zamanımıza gelen, kültürün teknik ve sanatsal yapısı içinde harmanlanan bir tasarım koludur. Afiş tasarımı ise bilgiyi ya da mesajı çeşitli baskı teknikleri kullanılarak kâğıt veya benzeri materyaller üzerine aktarmanın en estetik ve ekonomik yoludur. Kuşkusuz, afiş tasarımının amacı da diğer sanat dallarında olduğu gibi görselliği estetikle birleştirerek iletişim etkinliğini en üst düzeye çıkarmaktır.Afiş, gerek iç gerek dış mekânlarda çok fazla kişiye ulaşabilmesi, üretim ve dağıtımının diğer görsel iletişim araçlarına oranla daha ucuz olması, kurumların, derneklerin, partilerin afiş aracılığıyla mesajlarını iletmeyi tercih etmelerine neden olmaktadır. Halkın belli konulara dikkatini çekmek, farkındalık yaratarak belli bir anlayış çerçevesinde tutum ve alışkanlıklarda değişiklik yaratmak için hazırlanan propaganda afişleri, kurumlar ve kişiler için vazgeçilmez iletişim araçları olmuş ve olmaktadır.Bu çalışmanın literatüre kazandıracağı, propaganda afişlerinin bireylerle ve büyük kitlelerle iletişim kurmadaki önemi, kitlelerin düşünce, davranış ve tutumlarını etkileme gücü ve diğer görsel iletişim araçlarına kıyasla afişin sahip olduğu üstün yanları ortaya koymak olacaktır. Çalışmanın amacı, propaganda maksadıyla yaygın olarak kullanılan afişlerin görsel içerik ve amaca hitap ediş şekillerini örneklerle incelemektir. Araştırmada örnek olarak incelenen ve incelemenin ana hattını oluşturan afişler, II. Dünya Savaşı dönemine ait propaganda maksatlı kullanılmış çalışmalardır. Araştırmanın ikinci bölümünün ilk ana başlığı altında, bir tasarım alanı olan grafik tasarım ve grafik kavramı üzerinde genel olarak durulmuştur. Afiş tasarımları ve türleri olan kültürel afişler, sosyal içerikli afişler ve reklam afişleri ele alınmıştır. Araştırmanın ikinci ana başlığı altında, iletişim ele alınmıştır. Bir süreç olan iletişim öğeleri ve iletişim çeşitleri bu bölümde incelenmiştir. İletişim başlığı altında afişlerin kavramsal olarak ilintili olduğu görsel iletişim ve kitle iletişimi konularına da değinilmiştir. Üçüncü başlık altında, propagandanın tarihi ve tanımı üzerinde durulmuştur. Propaganda afişleri üzerinde durulma sebebi, afişin ne kadar önemli bir görsel iletişim aracı olduğunu vurgulamak ve etki alanının genişliğini gözler önüne sermek içindir. Çalışmanın dördüncü başlığında Amerika Birleşik Devletleri?nin savaşa giriş sebebi ve savaş sürecinde Amerikan sivil cephesinin durumu incelenmiştir. Çalışmanın ana konusu olan ve tez başlığında adı geçen dönemdeki propaganda afişlerinde verilmek istenen mesajların hangi görsel öğelerle iletilmeye çalışıldığının çözümlemesi beşinci başlıkta ele alınmıştır. Bu bölümde incelenen afişlerin grafik tasarım açısından taşıdığı değerler ve afiş tasarımının görsel iletişim içerisindeki yerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler; Grafik Tasarım, Afiş, Propaganda, Propaganda Afişleri
Özet (Çeviri)
Graphic design is one of the design fields which evolved from human beings? will to communicate in prehistoric times to present day and blended in its own artistic structure and technical culture. The design of poster is the most economic and aesthetic way of conveying an information or a message on materials such as paper by using various printing techniques. Undoubtedly, as in other plastic art branches, the aim of a poster design is to maximize the communication effect by combining aesthetics and visuality.A poster can be seen by numerous people both inside and outside; furthermore, its production and distribution costs are lower compared to other visual media. Therefore, institutions, associations and political parties prefer conveying their message via posters. Designed to attract public attention on a specific issue and to create a change in attitudes and habits by raising awareness, propaganda posters have always been indispensable means of communication for institutions and individuals.This study aims to contribute to the literature by presenting the importance of posters in communication between individuals and populace, their power to affect crowds? opinions, behaviours and attitudes and also by revealing the advantages of posters compared to other means of communication. The aim of this study is to analyse the visual content of posters, which are extensively used with the aim of propaganda, and to examine the way they reach their goals with examples. Posters which are analysed in this study are the ones that were used for propaganda purposes in the World War II. First part of the second part of the study, graphic design, one of the fields of design, and graphic concept are emphasized. Cultural posters, posters that contain a social message, and publicity posters, are discussed. Second part of the research, communication is dealt with. Communication items and types of communication are studied in this part. In the communication part, the subjects of visual communication and mass media, to which posters are connected conceptually, are mentioned. In the third title, the history, definition and types of propaganda are discussed. Based on the conclusions of previous researches, it is observed that propaganda posters have various tactics in terms of target and content. The reason for focusing on the propaganda posters is to emphasize how important the poster is for visual communication and to display how great its influence area is. In the fourth part of the study, the reason why the USA entered the World War II and status of United States home front during World War II. In the fifth part, how the visual elements were used in the messages during the period mentioned in the title of the thesis, the main topic of this study, is analysed. It is thought that this study will help the value of the posters examined in this section in terms of plastic arts and the place of poster design in visual arts to be appreciated better.