Otel işletmelerinin yiyecek-içecek departmanındaki çalışma koşullarının işgören motivasyonuna etkileri: İstanbul' daki beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama
The effects of the working conditions in the hotel operators food?beverage departments to the workers motivation: An application through the queen hotels in Istanbul.
  1. Tez No: 342298
  2. Yazar: SİBEL SELVİDEN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERMAN KÜÇÜKALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Yiyecek-İçecek Departmanı, Çalışma Koşulları, Motivasyon, Hotel Operators, The Food And Beverage Department, Working Conditions, Motivation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZETTezin Adı: Otel İşletmelerinin Yiyecek-İçecek Departmanındaki Çalışma Koşullarının İşgören Motivasyonuna Etkileri: İstanbul' daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir UygulamaHazırlayan: Sibel SELVİDEN ALBAYRAKKüreselleşme ve teknolojinin hızla gelişmesi, toplumun daha az çalışarak, daha çok üretmesine ve daha yüksek bir gelir düzeyine ulaşmasına neden olmaktadır. Toplumun gelir düzeyi yükseldikçe de, turizme olan talep devamlı artmaktadır. Bu talebin daha da arttırılması otel işletmelerinin daha kaliteli ve verimli hizmet sunmasına bağlıdır. Otel işletmelerinin kaliteli hizmet sunabilmesi ancak, istihdam edilen işgörenin becerisi ile doğru orantılıdır. Bu nedenle, işletmenin başarısını etkileyen en önemli unsurlardan biri işgörendir.Her türlü iş yerinde çalışma ortamının sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi, çok disiplinli ve karmaşık yaklaşımları gerektirmektedir. Bunun için iş yerindeki tüm çalışma ortamı koşullarının incelenmesi ve çalışanların yeterli ve güvenli çalışma ortamlarına sahip olması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. İşletmedeki çalışma koşulları ne kadar dengeliyse, işgörenin işletmeye sağlayacağı katkı da o kadar verimli olacaktır. Otel işletmelerinin rekabet edilebilirliğinde başlıca rol oynayan insan unsurunun, kötü çalışma koşulları karşısında beklenilen tutum ve davranışları sergilemesi olanaksız hale gelmektedir. Bu nedenle, çalışma koşulları altında toplanabilecek sorunların değerlendirilmesi ve bu yöndeki çalışmaların sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır.Müşteri memnuniyetine önem veren otel işletmelerinde önce, müşteri memnun edebilecek işgörenlerin memnun edilmesi gerekmektedir. İşgörenlerin memnun olabilmesi için ise çaba harcamak, mesleki eğitim ile işgörenlerin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak, işgörenleri motive etmek gerekmektedir. İnsan odaklı modern yönetim anlayışında motivasyon son derece önemli bir unsurdur. İşgörenlerin motivasyonları ne kadar yüksek olursa, performansları ve verimlilikleri de o kadar yüksek olacaktır.Araştırmanın ilk bölümünde otel işletmeleri ve yiyecek-içecek departmanından bahsedilmiş, ikinci bölümde çalışma koşulları ve motivasyon kavramları irdelenmiş, son olarak da üçüncü bölümde İstanbul' daki beş yıldızlı otel işletmelerinin yiyecek-içecek departmanındaki çalışma koşullarının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri, yapılan analizler sonucu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Name Of The Thesis: The Effects Of The Working Conditions In The Hotel Operators? Food?Beverage Departments To The Workers? Motivation: An Application Through The Queen Hotels In İstanbul.Prepared By: Sibel SELVİDEN ALBAYRAKGlobalization and speedy development in technology cause the less working but having more profit and also gaining more level of income. The more level of income means that people have more demands from tourism continually. For making this demand more and more the hotel operators must present more well?qualified and efficient services. Presenting the well?qualified service only depends on the well?qualified workers in the company. For this reason, the most important element that affects the enterprise is server.Making the working place more wholesome and confident in every kind of working place requires well disciplined and complex approaches. Thus, the working conditions must be searched and the needed precautions must be taken in order to have sufficient and confident working environment. The more balanced working conditions means the more qualified profit the operator will have. The essential human effects on the competition of the hotel operators makes impossible the expected attitude and behavior versus to bad working conditions. So, the evaluations of the gathered problems under the working conditions and going on such king of researches have mortal importance.In the hotel operators that give more importance to the customer satisfaction, it must be done that firstly the hotel workers have to be pleased. In order to do this, to endeavor, to give chance to improve workers professional skills, to motivate the workers are required. The motivation is immensely important element in the human focused modern management sense. If the workers have more high level motivations, they will present more performance and they will be more productive.In the first part of the research, hotel operators and food?beverage are mentioned; in the second part working conditions and motivation are studied; lastly, in third part the effects of the working conditions in the hotel operators? food?beverage departments to the workers? motivation in the queen hotels in İstanbul are discussed and the research results is introduced.